Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Mental health over the lifecycle

An economic perspective
Promotie:H.H. (Hermien) Dijk, PhD
Wanneer:08 november 2021
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. E. (Erik) Buskens, J.O. (Jochen) Mierau, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Mental health over the lifecycle

Effectieve preventie van geestelijke gezondheidsproblemen kan problematische schulden voorkomen

Geestelijke gezondheidsproblemen komen veel voor en gaan gepaard met een grote ziektelast en lagere sociaaleconomische uitkomsten. Tot voor kort was er binnen de economie echter weinig oog voor mentale gezondheid. Dit is problematisch omdat mentale gezondheid op een aantal belangrijke aspecten kan verschillen van lichamelijke gezondheid: geestelijke gezondheidsproblemen beginnen vaak vroeg in het leven en zij beïnvloeden mogelijk financiële besluitvorming op een andere manier.

Hermien Dijk onderzocht de gevolgen van mentale gezondheid op verschillende punten van de levensloop. Zijn toont aan dat er een economisch argument is voor effectieve interventies in de geestelijke gezondheidszorg: zowel preventief als curatief. Effectieve interventies kunnen de incidentie van problematische schulden verminderen en het inkomen op de arbeidsmarkt verhogen.

Dijk geeft ook inzicht in de aard van deze effectieve interventies. Aangezien geestelijke gezondheid gedurende de levensloop mogelijk een omgekeerde U-vorm volgt, kunnen preventieve interventies het best gericht worden op mensen van jongere leeftijd of voordat mensen een hoge leeftijd bereiken. Haar resultaten suggereren echter dat een aanzienlijke hoeveelheid jeugdhulp mogelijk geen langetermijneffecten heeft, maar in plaats daarvan mogelijk gericht is op het verlichten en beheersen van symptomen. Daarom is het wellicht noodzakelijk dat er effectievere interventies ontwikkeld en onderzocht worden, stelt Dijk.

Daarnaast blijkt uit de onderzoeksresultaten van Dijk dat mentale gezondheid een belangrijk aspect is van menselijk kapitaal en dat mentale gezondheid een duidelijk patroon volgt gedurende de levenscyclus. Dat verschaft informatie over toekomstige mogelijkheden voor onderzoek naar mentale gezondheid. Aangezien mentale gezondheid gemiddeld slechter lijkt te zijn op jonge leeftijd, is het bijvoorbeeld belangrijk om te begrijpen wat de wisselwerking is tussen mentale gezondheid en andere processen en gebeurtenissen die vroeg in de levensloop plaatsvinden, zoals de vorming van menselijk kapitaal in de kindertijd en jongvolwassenheid. Bovendien suggereren de resultaten van Dijk dat het pad van psychische problemen naar problematische schulden niet noodzakelijkerwijs verband houdt met een daling van bezittingen. Dat geeft aan dat meer onderzoek naar de invloed van geestelijke gezondheidsproblemen op de financiële besluitvorming gerechtvaardigd is.