Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP

Boekpresentatie: Wie regelt, beperkt?

omslag-bundel-wpp
Bron: Arend van Dam

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Montesquieu Instituut en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vlak voor het kerstreces 2022-2023 ging het ontwerp voor de in 2019 aangekondigde Wet op de politieke partijen (Wpp) in consultatie. De Wpp zou op papier het einde markeren van de traditioneel terughoudende opstelling van de Nederlandse wetgever ten opzichte van politieke partijen. In de praktijk zijn er in die houding echter al de nodige scheurtjes ontstaan – zo moeten politieke partijen nu al verplicht een vereniging zijn, en moeten zij verantwoording afleggen over hun financiën.

Het wetsontwerp bundelt bestaande en nieuwe regels over politieke partijen: over interne organisatie, financiering, politieke advertenties, een toezichthouder en het veelbesproken partijverbod. Twee vragen dringen zich op: hoe verhoudt de Wpp zich tot het non-interventionisme, en leiden de kabinetsvoorstellen naar verwachting tot de beoogde resultaten? De staatsrechtjuristen Hansko Broeksteeg, Gerhard Hoogers, Gohar Karapetian, Sebastiaan van Leunen, Sam Maasbommel, Solke Munneke en historicus Gerrit Voerman analyseerden de verschillende onderdelen van het wetsvoorstel.

Op dinsdag 13 juni presenteren zij op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de 22e bundel in de Montesquieu Reeks ‘Wie regelt, beperkt? De ontwerp-Wet op de politieke partijen en de traditie van het non-interventionisme’. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan minister Hanke Bruins Slot, die hierop een reactie zal geven. Daarna verdedigen de auteurs een vijftal stellingen op basis van hun bijdragen, waarover zij vervolgens met de zaal in discussie gaan onder leiding van moderator Jan Schinkelshoek.

Laatst gewijzigd:24 mei 2023 10:04