Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Research Centres of Expertise Security, Technology & e-Privacy Research Group Workshop

Workshop Radicalisering helpen voorkomen (GAAT HELAAS NIET DOOR!)

Wanneer:ma 25-03-2024 09:00 - 17:00
Waar:Lutkenieuwstraat 5, Groningen
Armour

Hoewel er geen blauwdruk is van jongeren die radicaliseren, zijn er wel kenmerken die vaak terugkomen. Kenmerken die te maken hebben met boosheid en frustratie, niet kritisch kunnen denken, zwart-wit en escalerend omgaan met conflicten, verstoorde identiteitsvorming, zoeken naar zingeving en respect, etc. In het project ARMOUR is een workshop ontwikkeld die kennis en vaardigheden biedt om jongeren life skills aan te leren die een positief effect hebben op het voorkomen van radicalisering.

Inhoud workshop

In deze workshop wordt eerst ingegaan op de verschijningsvormen, mogelijke oorzaken en signalen van radicalisering. Hierbij worden zowel links- en rechts als religieus en single-issue extremisme betrokken. Daarnaast gaan we in op de manieren waarop mensen radicaliseren en welke risicofactoren daar een rol bij spelen.

Voor zeven van die factoren zijn vaardigheden gekozen die jongeren meer weerbaar tegen radicalisering maken. Twee van deze mogelijke onderwerpen worden verder toegelicht met van elk een voorbeeld van praktische oefeningen die met jongeren gedaan zouden kunnen worden. Hierdoor weten deelnemers wat radicalisering is, wat mogelijke oorzaken zijn, hoe je daar tegenwicht aan kan bieden bij jongeren door in te grijpen op de twee gekozen causale factoren. Ook wordt aangegeven waar nog meer kennis en oefeningen gevonden kunnen worden.

Praktische informatie

De workshop is bedoeld voor professionals die met jongeren van 10 tot 18 jaar werken en die graag een bijdrage willen leveren aan het voorkomen van radicalisering bij jongeren. De training wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Locatie: Lutkenieuwstraat 5, Groningen
Datum: vrijdag 25 maart 2024
Tijd: 9.00 - 17.00 uur
Kosten: €450 (inclusief lunch)
Accreditatie: 7.5 registerpunten via SKJ

Voor vragen: c.b.onderdelinden step-rug.nl

De workshop wordt voor de laatste keer aangeboden.