Brigit Toebes ontvangt MSCA-financiering voor interdisciplinair onderzoek naar psychedelische therapieën

Brigit Toebes, hoogleraar Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief aan onze faculteit, heeft financiering toegekend gekregen vanuit het Marie Skłodowska-Curie (MSCA) Doctoral Networks-programma. Met deze Europese subsidie zal zij een promovendus aanstellen binnen het internationale onderzoeksproject INTEGRATE (Interdisciplinary Network for Training, Education, and Growing Research into Applications of and Therapeutic Expertise around Psychedelics).
INTEGRATE
Het INTEGRATE-project heeft als doel een sterk interdisciplinair Europees netwerk op te zetten voor het opleiden van zogeheten T-shaped experts: jonge onderzoekers die zowel diepgaande kennis als brede interdisciplinaire vaardigheden ontwikkelen op het gebied van psychedelische therapieën. Het netwerk zal bijdragen aan de veilige, verantwoorde en ethische integratie van deze therapieën binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Toebes werkt in dit project samen met hoogleraar godsdienstpsychologie Hanneke Muthert (Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij) en met internationale partners uit onder meer Berlijn, Athene, Stockholm en Kopenhagen.
De promovendus die binnen dit project aan de slag gaat, zal zich specifiek richten op de juridische dimensies van psychedelische therapieën. Denk hierbij aan vragen als: Wat is er nodig om psychedelica als medicijn te laten registreren? Hebben patiënten recht op deze vorm van therapie? En hoe verhouden de patiënt en arts zich tot elkaar binnen deze behandelvorm?
Belang van interdisciplinair onderzoek
Met de toekenning van de MSCA-financiering onderstreept de EU het belang van interdisciplinair en grensverleggend onderzoek op het snijvlak van gezondheidsrecht, ethiek en geestelijke gezondheidszorg.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 11 juli 2025 12:50 |
Meer nieuws
-
11 juli 2025
Alette Smeulers ontrafelt het kwaad: ‘Gewone mensen, extreme daden’
Internationale misdrijven als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid roepen al decennia vragen op: hoe kunnen mensen hiertoe in staat zijn? Wat bezielt hen? En hoe kunnen we dit begrijpen zonder te vervallen in simplificaties...
-
09 juli 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid opent deuren tijdens Rondje Rechtsstaat
Op zaterdagmiddag 13 september neemt de Faculteit Rechtsgeleerdheid deel aan Rondje Rechtsstaat, onderdeel van de landelijke Week van de Rechtsstaat. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen welkom in het Rölinggebouw om meer te ontdekken over de...
-
07 juli 2025
Laura Peters benoemd tot Ridder in de Orde van de Italiaanse Ster
Mr. dr. Laura Peters, universitair docent straf- en strafprocesrecht aan onze faculteit, is benoemd tot Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia (Ridder in de Orde van de Italiaanse Ster). De onderscheiding werd op 4 juli uitgereikt namens de...