Nieuw WODC onderzoek naar financiële vergoedingen en het schuldsaneringstraject
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) zullen onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek verrichten naar de mogelijkheden om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden.
Het onderzoek heeft betrekking op de vraag of bepaalde financiële vergoedingen voor materiële of immateriële schade buiten een schuldsaneringstraject kunnen worden gehouden. Onder schuldsaneringstraject valt zowel de minnelijke schuldhulpverlening als de wettelijke schuldsanering zoals deze in titel III van de Faillissementswet is geregeld.
Het buiten beschouwing laten van dergelijke vergoedingen in een schuldsaneringstraject is ingegeven door de wens een slachtoffer vrijelijk over de tegemoetkoming te laten beschikken. Dit leidt echter tot spanning met het fundamentele beginsel dat een schuldenaar met zijn gehele vermogen instaat voor zijn schulden alsmede met internationaalrechtelijke waarborgen voor de rechten van schuldeisers.
De onderzoekers zullen nagaan welke mogelijkheden er binnen het bestaande Nederlands en internationaal (verdrags)rechtelijke kader bestaan om financiële vergoedingen buiten een schuldsaneringstraject te houden. Daartoe zal ook een rechtsvergelijkend onderzoek plaatsvinden. Het rapport wordt begin 2023 uitgebracht.
Het onderzoeksteam bestaat uit Arpi Karapetian, Charlotte Pavillon, Albert Verheij en Frank Verstijlen van de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht.
Meer informatie
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 26 juni 2025 12:35 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
11 juli 2025
Alette Smeulers ontrafelt het kwaad: ‘Gewone mensen, extreme daden’
Internationale misdrijven als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid roepen al decennia vragen op: hoe kunnen mensen hiertoe in staat zijn? Wat bezielt hen? En hoe kunnen we dit begrijpen zonder te vervallen in simplificaties...
-
09 juli 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid opent deuren tijdens Rondje Rechtsstaat
Op zaterdagmiddag 13 september neemt de Faculteit Rechtsgeleerdheid deel aan Rondje Rechtsstaat, onderdeel van de landelijke Week van de Rechtsstaat. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen welkom in het Rölinggebouw om meer te ontdekken over de...