European Sustainable Society PhD Grant voor Tim van Zuijlen
Mr. Tim van Zuijlen, promovendus bij Privaatrecht en Notarieel recht, en docent bij IT-recht, heeft voor zijn onderzoeksvoorstel over de juridische toelaatbaarheid van ‘geplande veroudering’ van producten een European Sustainable Society PhD Grant ontvangen.

Van Zuijlen: ‘Geplande veroudering is de strategie van het verkorten van de levensduur van een product met als doel meer te verkopen. Zo kan een fabrikant een extra zwak onderdeel in zijn product opnemen waardoor het eerder kapotgaat, een chip inbouwen die het na een bepaalde periode uitschakelt, of een software-update versturen die de functionaliteit van oudere producten dermate vermindert dat de gebruiker liever een nieuwe aanschaft. Dit soort praktijken stuiten op veel maatschappelijke weerstand: deze jagen de consument op kosten, vergroten de afvalberg en maken producten onveiliger’.
Een groot aantal juridische vraagstukken is echter nog onderbelicht. Zo is nog niet duidelijk in welke gevallen een consument die wordt geconfronteerd met deze praktijken recht heeft op ‘remedies’ zoals reparatie, prijsreductie of schadevergoeding. Door de regelgeving en de juridische discussie in verschillende landen te onderzoeken, wil Van Zuijlen hierover meer duidelijkheid creëren. Het onderzoek wordt begeleid door prof. mr. A.J. Verheij, prof. mr. G.P. Mifsud Bonnici en dr. R. Koolhoven.
Van Zuijlen ontving de PhD Grant tijdens de (online) PhD Grant Ceremony op 7 december.
Sustainable Society PhD Grant
Om jonge onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen aan te moedigen om aan maatschappelijke vraagstukken te werken, wordt door Sustainable Society een Europese en intercontinentale subsidie aangeboden. Promovendi die vóór 20 september hun subsidievoorstel hebben ingediend, zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury. In totaal zijn negen winnaars geselecteerd. Alle winnaars hebben een ‘3 minute thesis’ video opname gemaakt. De winnaar van deze video contest (de deelnemers en een onafhankelijke jury konden hun stem uitbrengen) is op 7 december bekend gemaakt. Kritika Maheshwari heeft de bonusprijs van 1.000 euro gewonnen. Deze prijs mag ingezet worden voor het visualiseren van het onderzoek in samenwerking met een professioneel ontwerper. Het doel is om de zichtbaarheid en de impact van het betreffende onderzoek hiermee te vergroten en te stimuleren.
De jury ontving een groot aantal voorstellen, allen nauw verbonden met de 'Sustainable Society' thema's. De geselecteerde voorstellen toonden de meest expliciete bijdrage aan regionale en globale maatschappelijke vraagstukken.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 26 juni 2025 12:35 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
11 juli 2025
Alette Smeulers ontrafelt het kwaad: ‘Gewone mensen, extreme daden’
Internationale misdrijven als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid roepen al decennia vragen op: hoe kunnen mensen hiertoe in staat zijn? Wat bezielt hen? En hoe kunnen we dit begrijpen zonder te vervallen in simplificaties...
-
09 juli 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid opent deuren tijdens Rondje Rechtsstaat
Op zaterdagmiddag 13 september neemt de Faculteit Rechtsgeleerdheid deel aan Rondje Rechtsstaat, onderdeel van de landelijke Week van de Rechtsstaat. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen welkom in het Rölinggebouw om meer te ontdekken over de...