Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

European Sustainable Society PhD Grant voor Tim van Zuijlen

07 december 2020

Mr. Tim van Zuijlen, promovendus bij Privaatrecht en Notarieel recht, en docent bij IT-recht, heeft voor zijn onderzoeksvoorstel over de juridische toelaatbaarheid van ‘geplande veroudering’ van producten een European Sustainable Society PhD Grant ontvangen.

Mr. Tim van Zuijlen
Mr. Tim van Zuijlen

Van Zuijlen: ‘Geplande veroudering is de strategie van het verkorten van de levensduur van een product met als doel meer te verkopen. Zo kan een fabrikant een extra zwak onderdeel in zijn product opnemen waardoor het eerder kapotgaat, een chip inbouwen die het na een bepaalde periode uitschakelt, of een software-update versturen die de functionaliteit van oudere producten dermate vermindert dat de gebruiker liever een nieuwe aanschaft. Dit soort praktijken stuiten op veel maatschappelijke weerstand: deze jagen de consument op kosten, vergroten de afvalberg en maken producten onveiliger’.

Een groot aantal juridische vraagstukken is echter nog onderbelicht. Zo is nog niet duidelijk in welke gevallen een consument die wordt geconfronteerd met deze praktijken recht heeft op ‘remedies’ zoals reparatie, prijsreductie of schadevergoeding. Door de regelgeving en de juridische discussie in verschillende landen te onderzoeken, wil Van Zuijlen hierover meer duidelijkheid creëren. Het onderzoek wordt begeleid door prof. mr. A.J. Verheij, prof. mr. G.P. Mifsud Bonnici en dr. R. Koolhoven.

Van Zuijlen ontving de PhD Grant tijdens de (online) PhD Grant Ceremony op 7 december.

Sustainable Society PhD Grant

Om jonge onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen aan te moedigen om aan maatschappelijke vraagstukken te werken, wordt door Sustainable Society een Europese en intercontinentale subsidie aangeboden. Promovendi die vóór 20 september hun subsidievoorstel hebben ingediend, zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury. In totaal zijn negen winnaars geselecteerd. Alle winnaars hebben een ‘3 minute thesis’ video opname gemaakt. De winnaar van deze video contest (de deelnemers en een onafhankelijke jury konden hun stem uitbrengen) is op 7 december bekend gemaakt. Kritika Maheshwari heeft de bonusprijs van 1.000 euro gewonnen. Deze prijs mag ingezet worden voor het visualiseren van het onderzoek in samenwerking met een professioneel ontwerper. Het doel is om de zichtbaarheid en de impact van het betreffende onderzoek hiermee te vergroten en te stimuleren.

De jury ontving een groot aantal voorstellen, allen nauw verbonden met de 'Sustainable Society' thema's. De geselecteerde voorstellen toonden de meest expliciete bijdrage aan regionale en globale maatschappelijke vraagstukken.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:04 juli 2022 09:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...