WODC onderzoek naar schorsing bestuurlijke boetes tijdens bezwaar en beroep
Onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen, gaan in opdracht van het WODC onderzoek doen naar de schorsing van bestuurlijke boetes tijdens bezwaar en beroep. Een bestuurlijke boete is normaal gesproken onmiddellijk opeisbaar nadat deze is opgelegd. Dit betekent dat de overtreder de boete in principe meteen moet betalen ook al is tegen de boete bezwaar ingesteld en staat de boete dus nog niet definitief vast. Dit is een opmerkelijk verschil met de strafrechtelijke geldboete en de strafbeschikking die pas kunnen worden opgeëist nadat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan.
Het WODC wil antwoord op de vraag of er reden is om ook voor bestuursrechtelijke boetes te regelen dat deze pas kunnen worden ingevorderd nadat het bestuursorgaan op het bezwaar tegen de boete heeft beslist.
Het onderzoeksteam van de RUG bestaat uit Herman Bröring, Albertjan Tollenaar, Annalies Outhuijse en researchmaster student Maaike Feenstra, allen verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 13:41 |
Meer nieuws
-
23 februari 2021
Minicollege Adriaan Wierenga over coronawetgeving tijdens Publieksacademie voor de Rechtspraak
De online uitzending van Publieksacademie voor de Rechtspraak van donderdag 18 februari stond in het teken van coronawetgeving.
-
15 februari 2021
Alimentatiestelsel toe aan herziening
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is door onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek uitgevoerd naar de vraag of het huidige alimentatierecht nog wel van...
-
09 februari 2021
‘Huisuitzetting is een traumatische ervaring’
Jaarlijks worden er wereldwijd honderdduizenden mensen uit huis gezet. Op grond waarvan beslist een rechter of iemand op straat belandt of niet? ‘Burenprofessor’ Michel Vols kreeg een omvangrijke Europese subsidie om hier de komende vijf jaar...