Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs News News Archive

NWO Bezoekersbeurs voor ontvangst prof. Scott Burris, Temple University

09 november 2018

In juli 2017 ontmoetten ze elkaar voor het eerst tijdens een congres over global health law in China. Bijna anderhalf jaar laten treffen ze elkaar weer in Groningen, mede dankzij de toekenning van een NWO Bezoekersbeurs: prof. Brigit Toebes van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen en prof. Scott Burris, prof. of Law, Temple University.

Het gezondheidsrecht op de kaart

Toebes is hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Al twintig jaar houdt Toebes zich bezig met onderzoek op het snijvlak van mensenrechten, internationaal recht en de bescherming van de gezondheid. Momenteel is zij een belangrijke speler in de mondiale discussie over 'internationaal gezondheidsrecht' als een nieuwe discipline onder het internationale recht.

Prof. Scott Burris is expert op het terrein van public health law, volksgezondheidsrecht. Daar waar de discussie in Nederland pas net op gang komt, heeft hij wat kennis betreft een enorme voorsprong. ‘En dat is dan ook meteen de belangrijkste reden van zijn bezoek’, vertelt Toebes. ‘Ik wil het volksgezondheidsrecht veel beter op de kaart zetten in Nederland, daar kan en wil prof. Burris met zijn expertise aan bijdragen. Dan leg je dus eigenlijk meer nadruk op de preventiekant van het gezondheidsrecht’.

Aletta Jacobs School of Public Health

In het verlengde hiervan zal prof. Burris van mei t/m juli 2019 meewerken aan het beter op de kaart zetten van de Justice Pillar (thema rechtvaardigheid) van de Aletta Jacobs School of Public Health. Samen met Viola Angelini is Toebes hiervoor verantwoordelijk. Binnen deze peiler kijken wij in het bijzonder naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen en hoe deze teruggedrongen kunnen worden, mede vanuit het recht.

Op 6 november organiseerde de Aletta Jacobs School of Public Health een meet-up waar prof. Scott Burris de keynote speech verzorgde. Over het onderwerp van zijn keynote 'The New Public Health Law: the transdisciplinary approach schreef hij een blog.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 november 2020 09:22

Meer nieuws

 • 12 januari 2024

  Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

  Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 05 december 2023

  Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

  Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...