Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Brigit Toebes benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht in internationaal perspectief

08 oktober 2018

Brigit Toebes is per 1 september 2018 benoemd in de leerstoel Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief. Deze leerstoel richt zich op het bestuderen en doceren van het gezondheidsrecht als rechtsgebied, met een nadruk op de rol die internationale juridische standaarden spelen op dit terrein.

Het gezondheidsrecht is een veelzijdige discipline die een verbinding legt tussen internationaal, Europees en nationaal recht, en die tevens verweven is met de medische- en gezondheidswetenschappen, alsmede met de economische wetenschappen en internationale betrekkingen. In haar positie als Lid van de Aletta Jacobs School of Public Health zoekt Toebes de interactie met deze disciplines op.

Prof. mr. dr. Brigit Toebes
Prof. mr. dr. Brigit Toebes

In het onderzoek van Toebes spelen vragen met betrekking tot de aard en reikwijdte van public health law (‘volksgezondheidsrecht’) een centrale rol, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de rol van het recht in het terugdringen van ongezond gedrag als roken en een ongezond dieet. Andere belangrijke vraagstukken waar Toebes zich op richt betreffen de rol van het recht bij gezondheidsverschillen tussen staten en tussen bevolkingsgroepen binnen staten, ongelijke toegang tot medicijnen en bescherming van de reproductieve gezondheid. Het gezondheidsrecht is gezien de ontwikkelingen in de medische technologie sterk in ontwikkeling.

Bij het adequaat reguleren van deze vraagstukken spelen internationale en Europese juridische standaarden een belangrijke rol. De leeropdracht van Toebes richt zich op de rol die deze standaarden spelen in de vormgeving van het nationale gezondheidsrecht. De nadruk ligt hierbij sterk op de normen die voortvloeien uit de internationale en regionale mensenrechtenverdragen, en hoe deze dienen ter bescherming van kwetsbare patiënten en andere individuen.

Ook institutionele aspecten van gezondheidszorgsystemen, de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale en regionale organisaties, alsmede accountability mechanismen maken deel uit van de leeropdracht.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juli 2023 10:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...