Publieksacademie lezing thema 'Noodweer' 12 november 2014
De rechtspraak staat volop in de belangstelling. Iedereen heeft wel een mening over de uitspraken van de rechtbank en het werk van het Openbaar Ministerie. Maar de rechtspraak gaat niet alleen over het strafrecht. Of het nou gaat om een scheiding, een voogdij, een ruzie met de buren, problemen met de gemeente of andere overheden, een faillissement, bewindvoering, etc., de rechter komt er aan te pas.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak wil met laagdrempelige lezingen tegemoetkomen aan deze belangstelling. Rechters, officieren van justitie, hoogleraren en andere deskundigen vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.
De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.
Thema 'noodweer' centraal in eerste lezing
Tijdens deze Publieksacademielezing leggen een rechter en een officier van justitie uit wat noodweer is. Aan de hand van voorbeelden geven zij aan wat het verschil is tussen gerechtvaardigde zelfverdediging en strafbaar gedrag.
De rechter en officier van justitie bespreken, ieder vanuit hun eigen perspectief, dit actuele thema. Daarnaast vertelt Dagblad van het Noorden-journalist Rob Zijlstra over zijn ervaringen als rechtbankverslaggever. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor vragen.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 12:19 |
Meer nieuws
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...