Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Opleidingen, Studieonderdelen & Studiebegeleiding Studieonderdelen

Scriptie

Algemeen

In alle masteropleidingen vormt de eindscriptie een verplicht, afsluitend onderdeel van het programma. In deze eindscriptie moet je aantonen de academische vaardigheden zodanig te beheersen dat je in staat bent met behulp van de tijdens de studie verworven kennis zelfstandig:

- een voor de juridische wetenschap relevante probleemstelling te formuleren;
- een wetenschappelijk verantwoord onderzoek op te zetten;
- de voor dit onderzoek relevante gegevens te verzamelen, rangschikken, analyseren, correleren en waarderen;
- verdedigbare conclusies te trekken op basis van het verrichte onderzoek en zo mogelijk verdedigbare oplossingen te formuleren;
- het onderzoek en de resultaten ervan op heldere en overzichtelijke wijze schriftelijk weer te geven.

De studielast van de scriptie is geregeld in de Onderwijs en Examenregeling(OER) van je opleiding en is ook terug te vinden in het Scriptiereglement.

Intekenen en/of toegang krijgen tot de omgeving in de studentportal

Masterscriptie 12 EC
Voordat je begint teken je je in Progress in voor de scriptie onder 'Intekenen - Rechten - Scriptie'. De intekening zorgt ervoor dat je binnen 24 uur toegang krijgt tot de vakinformatie in de studentportal (Brightspace). Hier vind je meer informatie over het scriptietraject.

Scriptie Recht en Bestuur
Hiervoor is een intekening nodig in Progress (Scriptie Recht en Bestuur septemberinstroom of Scriptie Recht en Bestuur februari-instroom, zie
Ocasys voor meer informatie).

Scriptie Research Master
Hiervoor is geen intekening in Progress.

Kleine scriptie
Hiervoor is geen intekening in Progress en er is ook geen omgeving in de studentportal. Hieronder lees je meer informatie over de kleine scriptie.

Scriptievoorbereidingstraject (verplicht *)

Om met de scriptie te kunnen beginnen moeten studenten eerst het Scriptievoorbereidingstraject volgen. Dit traject ondersteunt de studenten bij het schrijven van een scriptie. De studenten maken kennis met de eisen waaraan een scriptie moet voldoen. Daarnaast worden praktische tips gegeven voor het onderzoeks- en schrijfproces.

Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Hoorcollege (verplicht); met aansluitend
2. Bibliotheekinstructie (verplicht)
Daarnaast biedt het Groninger Centrum voor Juridische Vaardigheden verschillende workshops aan voor startende scriptiestudenten.

Mocht je ondersteuning nodig hebben om de vaart in je scriptieproces te houden, dan kun je je opgeven voor een scriptie-ondersteuningsgroep. Voor meer informatie en opgave kun je mailen naar studieadvies-rechten@rug.nl.

Kijk voor meer informatie op Ocasys.

* Voor studenten Recht en Bestuur / Juridische Bestuurskunde geldt een afwijkend programma. Meer informatie kun je vinden in de 'Scriptiehandleiding Master Juridische Bestuurskunde'. Deze is te vinden via de Kennisbank Rechten.

Scriptiecoördinatoren

Voor vragen is de scriptiebegeleider het eerste aanspreekpunt. Heb je nog geen scriptiebegeleider, dan kun je mailen naar scriptie.rechten rug.nl

Mr. dr. L.M. (Michelle) Bruijnis de facultaire scriptiecoördinator. Zij is het aanspreekpunt in het geval een student er niet met zijn scriptiebegeleider uit komt.

Daarnaast heeft elke vakgroep/sectie een
scriptiecoördinator.

Scriptiereglement

De faculteit kent een Scriptiereglement, met onder meer richtlijnen voor het schrijven van een scriptie en informatie over:

- het (verplichte) scriptievoorbereidingstraject
- de keuze van het onderwerp;

-
de scriptiebegeleiding;
-
de omvang;
-
de beoordeling;
-
de wijze van inleveren etc.

Kleine scriptie

Een student kan ervoor kiezen om bij wijze van keuzevak een kleine scriptie te schrijven. Bovenstaande regeling is hierop niet van toepassing. Voor een kleine scriptie kun je contact opnemen met een docent met het verzoek of deze je wil begeleiden. De kleine scriptie moet minimaal 3 ECTS en mag maximaal 7 ECTS zijn. In het scriptiereglement staat vermeld welke artikelen daaruit van toepassing zijn op de kleine scriptie.

Ook maakt een kleine scriptie deel uit van sommige fiscale premasterprogramma’s. Ook in dit geval hoef je niet het scriptievoorbereidingstraject te volgen. Je kunt contact opnemen met de scriptiecoördinator van Belastingrecht.

Laatst gewijzigd op 21-02-2024

View this page in: English