Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Career Services Law Career opportunities Beroepsmogelijkheden in Nederland

Trainee Europese Commissie - Jochem de Kok, inmiddels associate Allen & Overy

Jochem de Kok
Jochem de Kok

Ik ben Jochem de Kok. Ik ben afgelopen juni afgestudeerd aan de LLM aan de University of Cambridge, en heb daarvoor de LLB in International and European Law en de Onderzoeksmaster: Functionaliteit van het Recht gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat heeft u gestudeerd?

Ik ben in 2009 begonnen met de LLB in International and European Law, de volledig Engelstalige rechtenopleiding in Groningen. Deze opleiding heeft zoals de naam al doet vermoeden een sterke nadruk op internationaal en Europees recht. De samenstelling van de studenten is tevens erg internationaal, en geeft de opleiding daarmee een bijzonder goede sfeer en biedt een goed sociaal netwerk. Na mijn bachelor exchange aan de University of Wisconsin Law School besloot ik tevens het civiel effect te halen, ten behoeve hiervan heb ik anderhalf jaar de studie Rechtsgeleerdheid gevolgd. Na mijn bachelor besloot ik mij aan te melden voor de Onderzoeksmaster: Functionaliteit van het Recht. Binnen de Onderzoeksmaster heb ik mij gespecialiseerd in internationaal en Europees economisch recht.

"Neem vooral anderen serieus en jezelf iets minder"

Wat heeft u naast uw studie gedaan?

Allereerst ben ik begonnen met pianospelen in Huis de Beurs en Restaurant de Zevende Hemel. Daarnaast ben ik actief geweest in de Nexus Student Association, en heb ik het Groningen Journal of International Law opgericht. Ook leer ik al zes jaar Chinees, heb ik twee keer in China lesgegeven, in Kenia en India vrijwilligerswerk gedaan en heb ik bij twee advocatenkantoren stage gelopen. Tot slot ben ik een half jaar als onderzoeksassistent werkzaam geweest bij Prof. Vedder en heb ik in Cambridge bij het Cambridge Pro Bono Project rechtsvergelijkend onderzoek gedaan voor het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens.

Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn het meest belangrijk in deze baan?

In oktober begin ik met het traineeship van de Europese Commissie. Ik ga werken bij DG Mededingen, bij de State Aid Strategy afdeling. Mijn werk zal bestaan uit het doen van juridische en economische analyses, het voorbereiden van documenten en het consulteren van belanghebbende partijen op het gebied van het mededingingsrecht en staatssteunrecht, met als doel bij te dragen aan de ontwikkeling van een coherent en consistent mededingingsbeleid. Welke competenties het belangrijkste zijn in deze baan zal binnenkort blijken.

Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?

Ik heb gesolliciteerd voor het traineeship bij de Europese Commissie. De selectieprocedure bestaat uit twee rondes, eerst kijkt HR naar de duizenden aanmeldingen. Aan de hand van een puntensysteem gaan de beste kandidaten door naar de tweede ronde. De succesvolle kandidaten worden in een database geplaatst, het zogenaamde Blue Book. De verschillende DGs kunnen deze database inzien en toekomstige trainees recruiten. Ik heb de luxe gehad dat verschillende DGs mij hebben benaderd, uiteindelijk heb ik gekozen voor de plek bij DG Mededingen. De verdere toekomst is nog onbepaald, maar ik zou op de middellange termijn graag beginnen met een promotieonderzoek.

Heeft u loopbaantips voor onze studenten?

Mijn eerste tip is dat studeren niet alleen vakken volgen betekent. Natuurlijk is het belangrijk om goed te leren voor tentamens en om goede cijfers te halen, maar het studentenleven is veel meer dan dat. Geniet van het leven, ga naar gastcolleges, zeg je huur op om in de vakantie te reizen, leer een nieuwe taal, draag bij aan een vereniging, werk aan projectjes die je interesseren. Deze ervaringen vormen je als persoon en openen deuren. Als tweede tip zou ik willen meegeven dat het belangrijk is voldoende te reflecteren. Ontdek je passie of drive. Er lopen een hoop rechtenstudenten rond, dus wat is jouw visie, waarom studeer jij rechten, wat is je doel? Er zijn een hoop kansen en mogelijkheden, als je een duidelijk doel voor ogen hebt zal je deze kansen beter kunnen zien. Haal het beste uit jezelf, geniet, werk hard, en dan komt alles vanzelf goed.

Laatst gewijzigd:18 december 2023 12:48