Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Career Services Law Career opportunities Beroepsmogelijkheden in Nederland

Operationeel Specialist Politie - Remco Aagtjes

Remco Aagtjes
Remco Aagtjes

Ik ben Remco Aagtjes, Operationeel Specialist in de Eenheid Oost Nederland. Ik ben daarin actief in het verbindend van de buitenwereld aan het operationele politiewerk.

Welke richting/opleidingen heeft u bij onze faculteit gekozen?

Ik heb van 1999 tot 2004 Rechten gestudeerd aan de RuG, met als specialisatie richting Bestuursrecht. Tijdens mijn studieperiode was de Algemene wet bestuursrecht nog jong en er werd nog gezocht naar vormen van toepassing, er ontstond nieuwe jurisprudentie en er was daarmee (nog) figuurlijke regelruimte. Ik heb bewust de keuze gemaakt voor het bestuursrecht om te ontdekken waar kansen en grenzen lagen. Maar juist ook hoe vanuit de bedoeling van de wet(gever) het beste resultaat in de fysieke wereld behaald kan worden.

Oprechte belangstelling valt nooit verkeerd en levert jou de fundamenten op voor de start van je loopbaan!
Oprechte belangstelling valt nooit verkeerd en levert jou de fundamenten op voor de start van je loopbaan!

Wat heeft u naast uw studie gedaan?

In mijn vrije tijd ben ik een aantal jaren lid geweest van een studenten dansvereniging. Daar heb ik natuurlijk vele gezellige avonden gehad, maar ook gala’s en andere verenigingsactiviteiten georganiseerd.

Als student-assistent heb ik gewerkt aan de toenmalige Vestiging Friesland. Een bijbaan die vooral organisatorische taken kende, maar waarin ik ook een aantal introductiekampen heb mogen organiseren. Daarnaast had ik een bijbaan bij de Politie Fryslân als buitengewoon opsporingsambtenaar – voor een studentenbaantje goed betaald en een mooie kennismaking met de diversiteit van het werken in de politieorganisatie.

Tijdens de studie heb ik bovendien twee stageplaatsen gehad. Eén binnen de gemeente Groningen en één bij het waterschap. Langs deze weg kreeg ik alvast een kijkje in de juridische keuken en de kans om te proeven of dat naar meer smaakte.

Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn het meest belangrijk in deze baan?

Ik werk als Operationeel Specialist in de Eenheid Oost Nederland. Ik ben daarin actief in het verbinden van de buitenwereld aan het operationele politiewerk. Eén van de vormen daarvan is innovatie – nieuwe ontwikkelingen die een meerwaarde hebben in/voor het politiewerk, zowel technologisch als sociaal-maatschappelijk. Ik heb voor mijn werk dan ook een netwerk bij hogescholen, universiteiten, bedrijfsleven en overheid. Mijn ervaring is dat de combinatie van publiek en privaat een krachtige samenwerking oplevert, die voor ontwikkelingen ook versnellend werkt.

Daarnaast werk ik aan vernieuwing en verbetering van kennis en processen binnen de politieorganisatie. In mijn verschillende werkzaamheden is het van belang om zowel klein als groot te kunnen denken, de verbinding te leggen van abstracte waarden naar de fysieke leefwereld, om met een analytische blik de vraag achter de vraag te onderkennen.

Binnen de politie ben ik sparringpartner voor teamchefs, districtsleiding en geef desgevraagd advies aan leden van de Eenheidsleiding. Met projecten op lokaal, regionaal en landelijk niveau ervaar ik mijn werk als een steeds veranderende en afwisselende uitdaging.

Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?

Na afronding van de studie Rechten, heb ik de opleiding tot politiekundige gevolgd aan de Politieacademie. Na een aantal jaren zelf ervaren wat politiewerk écht inhoudt, ben ik als Operationeel Specialist aan het werk.

Heeft u loopbaantips voor onze studenten?

Ervaar tijdens je studie al eens waar je enthousiast van wordt in het ‘bedrijfsleven’. Een vorm daarvoor is ongetwijfeld vindbaar – onderzoeksopdracht, stage, bijbaan, enzovoorts. Durf daarbij te vragen…. Oprechte belangstelling valt nooit verkeerd en levert jou de fundamenten op voor de start van je loopbaan!

Laatst gewijzigd:27 maart 2020 12:09