Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Career Services Law Career opportunities Beroepsmogelijkheden in Nederland

Bedrijfsjurist - Rob van Essen

Rob van Essen
Rob van Essen

Mijn naam is Rob van Essen, 42 jaar oud en ik woon in de stad. Daarnaast ben ik bedrijfsjurist bij Groningen Seaports NV.

Wat heeft u gestudeerd?

Ik heb de studie Nederlands recht gedaan met als specialisatie Staats- en Bestuursrecht. Mijn afstudeerscriptie ging over het internationaal vluchtelingenrecht.

Wat heeft u naast uw studie gedaan?

Naast mijn studie heb ik voornamelijk genoten van het studentenleven!

`Probeer veel uit, wees niet bang om iets nieuws te proberen. stel je open en nieuwsgierig op, leef zonder loopbaanplan en vraag je regelmatig af of je niet teveel routine en automatische piloot ervaart.´
`Probeer veel uit, wees niet bang om iets nieuws te proberen. stel je open en nieuwsgierig op, leef zonder loopbaanplan en vraag je regelmatig af of je niet teveel routine en automatische piloot ervaart.´

Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn de belangrijkste in deze baan?

Als bedrijfsjurist bij Groningen Seaports heb ik een zeer divers en breed werkveld. Zo hou ik me onder andere bezig met het aanbestedingsrecht, aansprakelijkheidsrecht, contractenrecht (erfpacht, koop, huur), energierecht (zon- en windparken), financiele overeenkomsten, staatssteun en subsidies, algemene voorwaarden, omgevingsrecht enzovoort. Het valt beter aan te geven met welk rechtsgebied is geen bemoeienis heb en dat is het arbeidsrecht.

Omdat dit zeer divers werk is binnen een relatief kleine organisatie (ca. 80 fte.) is het belangrijk dat je snel kan schakelen, creatief bent, door kan vragen op vragen die gesteld worden en dat je een brede interesse hebt die zeker ruim buiten het juridische vakgebied ligt. Als bedrijfsjurist ben je de juridische 'huisarts' en is het dus ook essentieel om door te vragen of iemand wel ziek is (is er wel een juridisch probleem?) of te vragen of iemand zich niet gezond probeert voort e doen (is er niet een juridisch probleem?). Daarbij moet je voor je communicatiestijl je juridische jargon zoveel mogelijk buiten het gesprek laten.

Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?

Ik heb voor de studie rechten gekozen omdat deze de naam had een brede opleiding te zijn, waar je 'alle kanten' mee op zou kunnen. Na mijn afstuderen had ik geen helder loopbaanplan. Daardoor heb ik ontdekt dat het waar is dat je met rechten alle kanten op kan. Na mijn afstuderen ben ik heel kort (via een uitzendbureau) werkzaam geweest als juridisch cartograaf bij het Kadaster in Groningen. Hierna vond ik een baan bij een klein advocatenkantoor in Arnhem als juridisch medewerker met het idee op termijn advocaat te worden. Hier hield ik mij met name bezig met het asielrecht en in mindere mate met het personen- en familierecht. Uiteindelijk was er geen 'klik' tussen mij en mijn collega's en de werkzaamheden en vertrok ik na een jaar. Hierna ben ik (wederom op uitzendbasis) werkzaam geweest als juridisch beleidsmedewerker bij de gemeente Almelo, afdeling Stadsbeheer. In dat werk hield ik mij voornamelijk bezig met aansprakelijkheidstellingen vanwege beschadigde gemeente-eigendommen en met illegaal grondgebruik van gemeentegrond. Dit vond ik een leukere baan dan de vorige. Ik woonde echter weer thuis en wilde verder trekken en zo werd ik (tot mijn schrik) aangenomen als docent recht bij de Juridisch Hogeschool Avans/Fontys op de opleiding HBO-rechten (de eerste in Nederland). Hier ontdekte ik dat ik het erg leuk vond om les te geven en om zaken uit te leggen. Daarnaast was de opleiding nog in ontwikkeling en kon ik met allemaal jonge collega's de vakken nog helemaal gaan vormgeven. Deze baan heb ik een kleine 3 jaar, met veel plezier gedaan in Den Bosch en Tilburg. Toch begon het toe nweer te kriebelen (afwisseling is erg leuk) en besloot ik het over een andere boeg te gooien. Vervolgens werd ik Consultant deregulering bij SIRA Consulting in Nieuwegein. Deze baan leek op papier leuk, maar bestond in de praktijk uit het vele uren achtereen in Excel allerlei berekeningen aanpassen. Er waren ook leukere kanten, zoals het presenteren aan College's van B&W van diverse gemeenten over de mogelijkheden van het afschadden van 'onnodige' regelgeving. Toch hield ik het na 8 maanden voor gezien. Na tussendoor nog wat verkeersborden te hebben bestickerd om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien, werd ik vervolgens Juridisch Adviseur bij VIA Adviseurs in Schiedam. Via via (haha) kwam ik als interim-jurist te werken bij de gemeente Assen de gemeente Coevorden. Hier hield ik me bezig met APV, Vergunningen, WABO-trajecten, bestemmingsplanwijzigingen, Schoolbekostiging etc. Na dit een poos gedaan te hebben werd de lokroep uit het Noorden steeds sterker en zocht ik weer een baan bij mijn gewenste woonplaats: Stad. Deze heb ik gelukkig mogen vinden.

Heeft u loopbaantips voor onze studenten?

Ja, met dit voor zichzelf sprekende voorbehoud dat deze natuurlijk vanuit het perspectief van één persoon komen en daarmee geen algemene waarheden bevatten: probeer veel uit, wees niet bang om iets nieuws te proberen, stel je open en nieuwsgierig op (en dat kan best in combinatie met een kritische houding), leef zonder loopbaanplan en vraag je regelmatig af of je niet teveel routine en automatische piloot ervaart, zo nee: wees blij met je baan, zo ja: klim weer in de pen.

Laatst gewijzigd:25 mei 2021 15:53