Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ondanks 5 jaar crisis blijft risicomanagement een blinde vlek

29 oktober 2014

Organisaties hebben de afgelopen jaren weinig geleerd op het gebied van risicomanagement. Dat concluderen de onderzoekers van het Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement in Nederland 2014, onder wie prof.dr. Dirk Swagerman, hoogleraar Accounting aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dirk Swagerman
Dirk Swagerman

Sinds het eerste onderzoek rondom dit thema in 2009, is nauwelijks verbetering gerealiseerd. De onderzoekers constateren op sommige punten zelfs een lichte achteruitgang. De resultaten uit het onderzoek zijn zorgwekkend omdat veel onderzoeken uitwijzen dat gebrekkig risicomanagement een van de oorzaken is geweest van de financiële crisis. Het onderzoek is uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit, de RUG, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en PwC.

Vals gevoel van zekerheid

De uitkomsten van de onderzoekers staan in schril contrast tot de zelfevaluatie van de respondenten over risicomanagement in de eigen organisatie. Bijna 90 procent vindt namelijk dat hun risicomanagementsysteem voldoende op orde is en geven zichzelf gemiddeld een 7-min (6,85).

Dit is ruim 30 procent hoger dan de score van de onderzoekers, die aan de hand van een door hen ontwikkelde methodiek uitkwamen op een 4,6. De organisaties lijken dus een vals gevoel van zekerheid te hebben over de kwaliteit van hun risicomanagementsysteem. Dat klemt te meer omdat het bij de bekende schandalen nagenoeg altijd mis ging in de kern van hun activiteiten.

Meer informatie

Download het rapport: ‘Hoeveel zijn we opgeschoten na de crisis?’ - Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement in Nederland 2014

Bron: persbericht Neyenrode

Laatst gewijzigd:30 oktober 2014 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws