Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veranderen van de rijsnelheid in de auto heeft ook gevolgen voor de subjectieve tijdwaarneming

17 september 2014

RUG-onderzoeker Hedderik van Rijn heeft een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Psychology waarin hij laat zien dat het veranderen van de snelheid waarmee iemand in een auto rijdt ook gevolgen heeft voor de subjectieve waarneming van tijd: hoe harder iemand rijdt, hoe langzamer de tijd gaat. Hierdoor leidt een verhoging van 30km/u van 100 naar 130km/u tot een gevoeld snelheidsverschil van maar 23km/u. Als je niet goed oplet zal je dus snel te hard rijden, enkel en alleen door die bias in de subjectieve tijdwaarneming. Van Rijn is universitair hoofddocent bij de afdeling Experimentele Psychologie van de RUG.

Publicatie in Frontiers in Psychology: 'It's time to take the psychology of biological time into account: speed of driving affects a trip's subjective duration'

Laatst gewijzigd:18 september 2014 09:56
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2019

  Terugvalpreventie voor depressie

  Omdat de terugvalpercentages na herstel van een depressie hoog zijn, deed Nicola Klein promotieonderzoek naar hiaten in de kennis over terugvalpreventie bij depressie. Ze heeft zowel de klinische effectiviteit als de kosteneffectiviteit van verschillende...

 • 13 maart 2019

  Vieze geur vermindert seksuele opwinding

  Het toedienen van een vieze walgelijke geur vermindert de seksuele opwinding bij mannen. Dit blijkt uit een recente studie van de Rijksuniversiteit Groningen die onlangs werd gepubliceerd in PLOS ONE. Proefpersonen werden tijdens het kijken van een...

 • 13 maart 2019

  Groningers vertalen unieke IDS-2 intelligentietest naar Nederlands situatie

  De IDS-2 is wereldwijd de eerste test die de belangrijkste ontwikkelingsgebieden van kinderen en jongeren tussen de 5 en 20 jaar met één instrument in kaart brengt. Van de van oorsprong Zwitserse test is sinds begin december 2018 ook een Nederlandse...