Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

René Veenstra benoemd tot hoogleraar Sociologie

30 mei 2013

Prof. dr. R. (René) Veenstra is per 1 mei benoemd tot hoogleraar Sociologie met de leerstoel Sociale ontwikkeling bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. De afgelopen twee jaar was hij adjunct hoogleraar. Veenstra, lid van de onderzoeksschool ICS, doet onderzoek naar de ontwikkeling van prosociaal en antisociaal gedrag, vriendschapsrelaties, netwerken van jongeren en pesten. Met name zijn onderzoek naar de werking van het Finse anti-pestprogramma KiVa kan rekenen op veel publieke belangstelling.

In 2010 kreeg Veenstra’s onderzoeksgroep een miljoen euro subsidie van het Ministerie OCW om op honderd Nederlandse scholen het Finse antipestprogramma uit te testen. KiVa richt zich niet op alleen de pester of het slachtoffer maar op de groep als geheel, de hele schoolklas. Veenstra is ook betrokken bij het onderzoeksproject SNARE waarbinnen het ontstaan van risicogedrag (alcoholmisbruik, drugsgebruik, criminaliteit, spijbelen) op twee middelbare scholen wordt bestudeerd, met opnieuw de nadruk op het sociale netwerk waarin leerlingen zich binnen de school bewegen.

René Veenstra (1969) studeerde onderwijskunde en algemene pedagogiek in Groningen. Hij promoveerde in 1999 bij het ICS op een onderzoek naar het verschil tussen de prestaties van leerlingen op middelbare scholen. Daarna werkte hij aan het langlopende onderzoeksproject TRAILS, waarin jongeren tussen hun elfde en 25e worden gevolgd. In 2005 werd hij universitair docent en in 2008 universitair hoofddocent. In de periode 2007-2011 was Veenstra gasthoogleraar bij de vakgroep psychologie aan de Universiteit van Turku, Finland. Hij is redacteur van the Journal of Research on Adolescence. Op 15 oktober dit jaar zal hij zijn oratie houden, over de rol van ‘de groep’ in het gedrag van jongeren.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37
printView this page in: English

Meer nieuws