Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Towards the application of alginate cell microencapsulation technologies to treat brain tumors

Promotie:Dhr. S. (Swapnil) Bhujbal
Wanneer:11 februari 2015
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. P. (Paul) de Vos, prof. dr. S.P. Niclou
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Towards the application of alginate cell microencapsulation
technologies to treat brain tumors

Alternatieve behandelingsmethode voor hersentumoren

De grootste hindernis in het behandelen van hersentumoren is de bloed-hersenbarrière. Die moeten medicijnen passeren voordat ze de tumor kunnen bestrijden. Deze barrière kan overwonnen worden door cellen in te kapselen en te implanteren in de buurt van de tumor. Maar hieraan kleefden tot voor kort nog veel praktische bezwaren. Swapnil Bhujbal ontwikkelde een nieuw inkapselingssysteem nadat hij de bestaande problemen stap voor stap bestudeerd had.

De vooruitzichten van mensen met een hersentumor zijn over het algemeen slecht, ondanks geavanceerde behandelingsmethoden zoals bestraling en chemotherapie. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe behandelingsmethoden die het terugkeren van de tumor kunnen voorkomen. Een van die manieren zou kunnen zijn het inkapselen van cellen die van minuut-tot-minuut de juiste hoeveelheid medicijnen afgeven.

Bhujbal vergeleek eerst bestaande inkapselingsmethoden, zoals alginaat-gebaseerde microcapsules. De laatste technologie liet in onderzoek in diermodellen veelbelovende resultaten zien, maar heeft nog belangrijke bezwaren (zoals het uitsteken van cellen) die toepassing in de klinische praktijk in de weg staan.

De promovendus ontwikkelde een manier om de mechanische stabiliteit van de microcapsules te verbeteren en een manier om ongewenste uitgroei van cellen in het hersenweefsel te voorkomen. Hij ontwikkelde, samen met zijn collega’s, een multilaag-systeem met speciale stoffen die de uitgroeiende cellen direct doden. Dit nieuwe inkapselingssysteem bleek goed te werken, maar bleek in een muismodel nog niet de gewenste mechanische stabiliteit te hebben. Het moet daarom nog verder ontwikkeld worden voor de klinische praktijk.

Swapnil Bhujbal (1985) studeerde Bioinformatica aan de Universiteit van Pune, India. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het W.J. Kolffinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door het Luxembourg Institute of Health.