Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Geschiedenis
Header image Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Geschiedenis

Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Geschiedenis

Hou je van geschiedenis en wil je voor de klas staan? Tijdens de lerarenopleiding Geschiedenis verdiep je je kennis en leer je deze over te brengen aan middelbare scholieren.

Deze tweejarige educatieve master leidt je op tot eerstegraadsdocent Geschiedenis. De opleiding bestaat uit een didactisch en een vakinhoudelijk deel.

Voor het vakinhoudelijke deel volg je vakken van het masterprogramma Geschiedenis Vandaag. In het didactische deel ontwikkel je je tot eerstegraadsdocent. Daarbij leer je complexe historische kennis inzichtelijk te maken voor je leerlingen en zet je ze aan tot nadenken.

In het eerste jaar ben je vooral bezig met het vakinhoudelijke programma en verdiep je je kennis. Daarnaast doe je een korte stage op een middelbare school. In het tweede jaar staat het didactische programma centraal en doe je een uitgebreide stage in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze stage geef je 15 tot 20 lessen, waarvan minimaal 6 lessen zelfstandig. Je bent één dag in de week vrij geroosterd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Na het afronden van dit tweejarige programma heb je een masterdiploma en een eerstegraadsonderwijsbevoegdheid.
Je kunt dit programma zowel in voltijd als deeltijd doen. Deeltijd houdt in dat je in overleg met de studieadviseur het programma kunt verspreiden over een langere periode.

Heb je al een master geschiedenis? Dan kun je ook de éénjarige lerarenopleiding volgen. Lees hier meer over het verschil tussen de één- en tweejarige lerarenopleidingen aan de RUG.

Let op: wil je je voor komend studiejaar opnieuw inschrijven voor de tweejarige educatieve master geschiedenis? Je moet dan de oude code gebruiken! Een overzicht van de oude codes vind je hier.

Meer over deze opleiding
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen
Croho code
68532
Type opleiding
Educatieve master
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
24 maanden (120 ECTS)
Start
Februari, SeptemberFebruari, September
Vorm
voltijd, deeltijd
Faculteit
Letteren
printOok beschikbaar in het: English