Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenFarmacie
Header image Farmacie

Arbeidsmarkt

Na de masteropleiding kun je aan de slag in de apotheek. De ene apotheek is echter de andere niet: in de openbare apotheek heb je veel rechtstreeks patiëntencontact, in de ziekenhuisapotheek krijg je veel met complexe medicatie te maken en in de industrie-apotheek ligt de focus op de bereiding en productie van geneesmiddelen. Voor zowel het specialisme openbaar apotheker als het specialisme ziekenhuisapotheker dien je na de master nog een vervolgopleiding te doen.

Apotheker is echter niet de enige mogelijkheid die je na je afstuderen hebt. Zo kun je bijvoorbeeld het onderzoek in, aan een universiteit, in de industrie of bij klinische geneesmiddelstudies. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om eerst een PhD te doen en daarmee hun doctorstitel te behalen.

Naast de apotheek en het onderzoek zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Je kunt beleidsadviseur worden bij bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid of een zorgverzekeraar. Ook kun je klinisch chemicus of toxicoloog worden. Waar je voorkeur ook ligt, na de master Farmacie ben je breed opgeleid en dus breed inzetbaar!

Potentiële beroepen

 • Ziekenhuisapotheker, apotheker in een openbare apotheek of industrie
 • Onderzoeker aan een universiteit, voor een medicijnenfabrikant of bij patientenstudies
 • Beleidsmedewerker bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
 • Adviseur bij een verzekeraar
 • In opleiding tot klinisch chemicus in een ziekenhuis
 • Testimonial van

  Gelukkig in het klinisch geneesmiddelen onderzoek terecht gekomen!

  'Sinds anderhalf jaar werk ik voor PRA Health Sciences in Groningen. Dat is een internationaal bedrijf in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is een wereld op zich. Als bedrijven uit de farmaceutische industrie een nieuwe stof hebben ontwikkeld, is het vooral belangrijk te weten hoe mensen hierop reageren. Dit is heel specifiek onderzoek, dat ze uitbesteden aan bedrijven zoals PRA.

  Vanaf het moment dat een studie binnenkomt bij PRA, moeten heel veel verschillende afdelingen aan de slag. De afdeling recruitment werft gezonde vrijwilligers voor de tests, het contract moet geregeld, we werken een protocol uit en maken instructies voor het medisch personeel in de kliniek. Speciale programmeurs gaan met de data aan de slag en onder andere onze biostatistici en medical writers werken de resultaten uit. Een heel traject. Als project manager zet je alles uit en houd je gedurende het hele project contact met de internationale opdrachtgever.

  Inmiddels werk ik op de afdeling proposals. Hier komen alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken binnen. Met een dagelijkse call wordt bekeken of we de studie kunnen en willen uitvoeren in onze kliniek. Als dat zo is, gaan we binnen onze afdeling aan de slag om een proposal voor de klant te bouwen.

  Erg leuk aan mijn werk vind ik dat je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In de opleiding is er helaas nog niet zo veel aandacht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik heb er via mijn masteronderzoek voor de afdeling klinische farmacologie ervaring in opgedaan. Gelukkig maar, want ik vind klinisch geneesmiddelenonderzoek waanzinnig gaaf!'

  Sluiten
 • Testimonial van Quincy de Hoog

  – Quincy de Hoog
 • Testimonial van

  Lung patients made sick for good cause

printView this page in: English