Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenMediastudiesJournalistiek (NL)
Header image Journalistiek (NL)

Journalistiek (NL)

Programma

 • 1e jaar

  The first two semesters are filled with both theory and skills courses, in a parallel schedule.

  De eerste twee semesters bestaan uit theoretische vakken op het gebied van Journalism Studies en vakken journalistieke vaardigheden.

 • 2e jaar

  The third and last semester is meant for the Master's Thesis and a mandatory three month internship with a news organization.

  Het derde en laatste semester wordt besteed aan de masterscriptie en de verplichte redactiestage bij een kleine of grote nieuwsorganisatie.

Programma-opties

 • Keuzevakken (specialisatie)

  De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte.

  Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de vier onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen. In 2013-2014 ging het om Vrouwelijke Reporters in Islamitische Landen, Popularisering en journalistieke diversiteit in televisiejournaals, Foreign Corresponding and Crises en Journalism after the Web. Het praktijkgedeelte is de eerste helft van het programma voor iedereen gelijk. Daarna komen er drie keuzepaden: Televisie, Tekst & Onderzoeks/Datajournalistiek, en Radio & Onderzoeks/Datajournalistiek. Het hangt af van je vorderingen in het eerste semester, het oordeel van de docenten en natuurlijk je eigen voorkeur welk keuze pad je gaat volgen.

  Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

 • Master Honours College (honoursprogramma)

  Het master Honours programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die meer uit hun studietijd willen halen.

  Het is een extra programma van 15 ECTS dat je naast je reguliere masteropleiding volgt. Het eenjarige programma heeft een interdisciplinair karakter, waarin je kennis gaat maken met diverse aspecten van leiderschap.

 • Masterstage (track)

  Tijdens deze mastertrack is de stage een vast onderdeel van het programma.

  Je bepaalt zelf bij welke organisatie je stage loopt. Het Mobility Office kan je daarbij helpen. Via de link hierboven vind je voorbeelden van gelopen masterstages.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Journalism Studies 1: Theory (5 EC)
Vaardigheden 1: Houding en interactie (5 EC)
Vaardigheden 2: Het journalistieke verhaal (10 EC)
Journalism Studies 2: Methodology (5 EC)
Theoretische Specialisatie I: Journalistiek en literaire cultuur (5 EC, facultatief)
Theoretische Specialisatie II: Journalism and Political Culture (5 EC, facultatief)
Theoretische Specialisatie III: Global Journalism (5 EC, facultatief)
Ma-scriptie Journalistiek: voorbereiding (5 EC)
Onderzoekscollege I (10 EC, facultatief)
Onderzoekscollege II (10 EC, facultatief)
Onderzoekscollege III (10 EC, facultatief)
Vaardigheden 3: Profilering en verdieping (10 EC)
Journalistieke Innovatie en Ondernemerschap (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Ma-scriptie (15 EC)
Ma-stage Journalistiek (15 EC)

The 90 ECTS curriculum is 55% academic theory and 45% journalism skills. The academic theory courses include theoretical specialization such as Journalism and Political Culture, research seminars such as News and Audiences and ofcourse a Master's Thesis. The journalism skills courses include general skills as well as specializations such as television or datajournalism, and a three month internship with a news organization.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 15 EC

Het is mogelijk de verplichte redactiestage in het buitenland te doen.

Waarom in Groningen?

The combination of Journalism Studies and a wide variety of journalism skills, with a focus on the future of journalism, is what makes this programme unique. All university Bachelor degrees give access to the programme.

Students have access to professional facilities for their news productions, such as an exclusive newsroom with instruction area, powerful workstations, a radio- and television studio, edit rooms and recording equipment.

The programme has an excellent relation with employers and internship providers. The department is proud of it's longstanding collaboration with Dutch public broadcaster NOS in both education and academic research, and has affiliates with universities in Sheffield and Cardiff (UK).

The programme entered first place in the 2013 Elsevier Guide for Best Studies. In 2012 and 2013 it was labeled as one 77 top masters in the Netherlands by the Keuzegids Masters, one of the most influential Dutch study guides, and the best in the field of Media Studies and Communication Sciences.

Bijzonder aan deze mastertrack is de combinatie van de studie van de journalistieke cultuur oftewel Journalism Studies met een breed scala aan journalistieke vaardigheden. De focus ligt daarbij op de journalistiek in en van de toekomst. Het programma staat open voor studenten van alle universitaire bachelors in Nederland.

Studenten hebben voor het maken van journalistieke producties toegang tot professionele faciliteiten, zoals een eigen redactieruimte met instructielokaal, krachtige werkstations, een radio- en televisiestudio, montageruimtes en opnameapparatuur. De opleiding heeft uitstekende relaties op de stage- en arbeidsmarkt, werkt samen met de NOS op het gebied van onderwijs en onderzoek, en onderhoudt relaties met buitenlandse universiteiten als Sheffield en Cardiff. In 2013 behaalde het programma de eerste plaats in in de Elseviergids Beste Studies. In 2012 en 2013 werd het programma in de Keuzegids Masters bestempeld tot een van de 77 topmasters in Nederland.

If you have any questions or doubts about your studies, you can always contact the study advisor. He or she knows all the ins and outs of the program and personal planning. Study advisors are impartial and everything that is discussed is treated confidentially. They can also help you find the right institutions and student desks for your problems.

Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexe zaken verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan.

Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, bijvoorbeeld over studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij het Studenten Service Centrum (SSC).

 • Testimonial van Ingrid Woudwijk

  “Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is.”

  Mijn naam is Ingrid Woudwijk. Na mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in september begonnen aan de Nederlandstalige master Journalistiek aan de RUG. Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is. Je bent in het begin veel aan het schrijven, maar daarna ga je ook bezig met beeld en geluid..

  Je krijgt veel praktijkles, iets wat ik bij mijn bachelor soms miste. Naast de drie dagen praktijklessen, verdiep je je ook in de theorieën die met journalistiek te maken hebben. Op maandag hebben we een college en een werkgroep. Dinsdag is een zelfstudiedag, die je ook wel echt nodig hebt. Het is dus een drukke studie. Het is iets drukker dan ik verwachtte door de vele opdrachten die je moet doen. Desondanks vind ik het wel erg leuk en leerzaam, en zou ik de opleiding zeker aanraden als je journalistieke ambities hebt.

  Sluiten
  – Ingrid Woudwijk
 • Opleidingsvideo

  Over de opleiding Journalistiek

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van

  Journalist bij de Volkskrant

  'Na mijn eerste stage bij NOS Studio Sport, wilde ik heel graag een stage bij een dagblad doen. Ik heb de Volkskrant gebeld en op de mediaredactie was nog plaats. Ik kon er na mijn stage blijven en heb vervolgens op de economie- en binnenlandredactie gewerkt.

  Mijn huidige functie sluit goed aan bij de mastertrack Journalistiek. Destijds koos ik voor vakken gericht op geschreven journalistiek. Hier word je goed getraind en voorbereid op een journalistieke carrière. De theoretische vakken zijn vooral gericht op ethische vragen als:  Wat schrijf je wel en wat niet? Daar heb ik nu nog steeds iets aan.

  Ik heb voor deze mastertrack gekozen omdat ik graag journalist wilde worden. Ik houd van avontuur en ik houd van schrijven. Mijn ambitie is dan ook om nog heel lang bij de Volkskrant te blijven werken. Of dat nou op de media-, economie- of binnenlandredactie is, dat maakt mij niet uit. Ik vind alles leuk. Het belangrijkste is dat ik veel interessante mensen spreek en daar mooie stukken over schrijven kan!'

  Sluiten
 • Testimonial van

  Crossmedia redacteur Opinieblad Forum bij VNO-NCW

  'Ik werk op de crossmediale redactie van Opinieblad Forum bij VNO-NCW. Daar schrijf ik geopinieerde artikelen en interview ik politici en CEO's, meestal over zaken die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven. Ik doe dit op papier, tablet en online, vandaar de term crossmediaal.

  Na mijn master richting radio- en televisie heb ik een extra stage gelopen bij Het Parool. Ik wilde namelijk ook ervaring opdoen bij een dagbladredactie naast mijn audiovisuele stage bij cultureel persbureau FaceCulture. Dankzij deze stage kon ik gelijk aan de slag bij Dagblad de Limburger, waar ik een jaar lang heb gewerkt als verslaggever. Kort daarna ben ik gaan werken bij Forum.

  Tijdens de master word je optimaal op de praktijk voorbereid. Je leert kritisch interviewen, nieuws maken en krijgt colleges van de beste mensen in het vak. Tegelijkertijd leer je door de wetenschappelijke theorie te reflecteren op journalistiek. Wat Journalistiek in Groningen speciaal maakt, is dat de opleiding een eigen newsroom met goede faciliteiten heeft. Ik heb de mastertrack als een ontzettend bijzonder en leerzaam jaar ervaren.

  Mijn huidige werk vind ik heel leuk. Alle mooie dingen van de journalistiek komen erin samen, van interviewen tot bezig zijn met sociale- en nieuwe media. Mijn journalistieke ambitie is vooral om mooie dingen te blijven maken. En daar heeft de master in Groningen me geweldig op voorbereid.'

  Sluiten
 • Testimonial van

  Freelancer bij BNR nieuwsradio

  Ik ben freelancer bij BNR nieuwsradio en produceer daar vooral uitzendingen die de volgende ochtend op de radio te horen zijn. Dit houdt in dat ik mijn ideeën tegenover de redactie pitch, voorgesprekken voer en presentatieteksten schrijf. Tijdens mijn stage kreeg ik te horen dat als ik het goed deed, mogelijk bij BNR zou kunnen blijven werken. Zo heb ik mijn huidige baan gekregen.

  Tijdens de master heb ik vrijwillig bij OOG Radio en Televisie - de lokale omroep van Groningen - gewerkt. Hier maakte ik radioreportages en was ik verslaggever van de nieuwsuitzendingen. Een aanrader, want deze ervaring betekent een voorsprong bij het begin van een stage.

  Het programma trok mij heel erg omdat je vijftig procent van de tijd praktische ervaring opdoet. Bij BNR heb je hele intensieve journalistieke dagen waarop je moet pitchen en veel gesprekken voert om nieuws te maken. De lessen waarin ik dit heb geleerd zijn daarom erg nuttig geweest. Het programma is intensief, maar dat is zeker de moeite waard. Een voordeel is dat je hierdoor snel een hecht clubje met je studiegenoten vormt. 

  Sluiten
 • Testimonial van

  ‎Correspondent Klimaat & Energie bij De Correspondent

  Op dit moment heb ik meerdere functies. De ene helft van mijn tijd doe ik onderzoek en schrijf ik journalistieke stukken, de andere helft verzorg ik de digitale publicatie van andermans verhalen. Ik werk als webredacteur bij De Groene Amsterdammer, De Onderzoeksredactie en De Gids, een literair tijdschrift. Daarnaast schrijf ik als lid van een onderzoeksgroep energie & klimaat voor De Correspondent. Met deze groep werk ik ook voor De Onderzoeksredactie aan langlopende onderzoeksprojecten.

  Ik wil iets doen met mijn maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens mijn bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen begon ik daarom spontaan artikelen te schrijven, eerst op een eigen blog en later ook op andere sites. Zo ontdekte ik mijn interesse voor de journalistiek. Vanwege de goede reputatie koos ik ervoor om het programma in Groningen te doen.

  Door de theoretische vakken heb ik kritisch leren denken over m'n eigen beroep. In de praktijk oefen je met dingen die je later doet. Bijvoorbeeld het afnemen van een telefonisch interview maar ook stukjes schrijven voor een krant. Tijdens de master leer je ook hoe het is om samen te werken. Je schrijft samen artikelen en maakt samen radio. Dit heb je tijdens de rest van je loopbaan ook nodig.

  Ik hoop dat ik met mijn stukken een hoogwaardige bijdrage lever aan de journalistiek. Ik wil in mijn interessegebied een hele goede journalist worden. Eén van de beste van Nederland.

  Sluiten
printOok beschikbaar in het: English