Skip to ContentSkip to Navigation
Magazine

Magazine-artikelen, januari tot juli 2022

Met data veerkracht in de topsport voorspellen

Ruud den Hartigh

Voor topsporters speelt tijdig fysiek en mentaal herstel van inspanningen een sleutelrol in het leveren van prestaties. Psycholoog en sportonderzoeker Ruud den Hartigh van de Rijksuniversiteit Groningen maakt met zijn team de veerkracht van individuele sporters inzichtelijk en voorspelbaar aan de hand van data-analyses.
Lees meer

Kennis succesvol delen via de Publieksacademies

publieksacademie

Polarisatie, cybercrime, letselschade, duurzaam gedrag… Het zijn onderwerpen van recente Publieksacademies. De thema-lezingen zijn een van de vele initiatieven de laatste jaren om kennis te delen en het brede publiek meer bij wetenschap te betrekken. Waarom vinden onderzoekers dit belangrijk?
Lees meer

De kwetsbaarheid van de ‘cappuccino-stad’

Martin Boisen

Doodse binnensteden, waar het leven uit is geslagen door corona en lockdowns. Stadsgeograaf Martin Boisen: ‘Hoe kan het dat sommige binnensteden zo doods zijn wanneer de bezoekers thuisblijven? Toerisme bevordert de levendigheid, maar heeft ook de kracht alle andere vormen van levendigheid weg te drukken.’
Hoe is dit zo gekomen? En is het mogelijk het weer om te buigen?
Lees meer

Cultuur? Vraag het de jongeren

BF Impact Award

Hoe betrek je jongeren bij cultuur? Een vraag waar overheden en de cultuursector al langer mee worstelen. Studenten van de RUG bogen zich er op verzoek van de gemeente Het Hogeland over en kwamen met een oplossing. Onlangs won het project ‘Cultural Engagement of Young Adults in Het Hogeland’ van studenten Ydwer Hoekstra, Stefan Ivanov, Roos Gielen en Joren Arkes van de Faculteit der Letteren de Ben Feringa Impact Award in de categorie studenten. Het juryrapport was lovend: ‘Mooi en praktisch onderzoeksproject dat verder gaat dan enkel het doen van wetenschappelijk onderzoek. Hier heeft de mens echt wat aan.’
Lees meer

Iedereen heeft recht op energie

Marlies Hesselman

De huidige gascrisis en de stijging van energieprijzen heeft ons hardhandig bewust gemaakt van de rol van energie in ons leven. Sommige mensen kunnnen inmiddels de energierekening niet meer betalen. Een combinatie van een laag inkomen, hoge energiekosten en een slecht geïsoleerd huis resulteert vaak in ‘energiearmoede’. Waarom bestaat er geen universeel recht op energie? Dat zou niet overbodig zijn: alleen in Nederland al wonen ruim 550.000 huishoudens in energiearmoede.
Lees meer

Gelukkig met een psychische aandoening

Stienke Castelein

Mensen met ernstige psychische aandoeningen helpen om hun plek in de maatschappij weer te vinden en hun leven betekenisvol vorm te geven. Dat is het doel van Stynke Castelein. Samen met haar team doet ze onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Haar motto? Let’s boost recovery!
Lees meer

Team Albatrozz bouwt revolutionaire windturbine na vondst van ‘Willy Wortel’ Stamhuis

Team Albatrozz

In zijn windtunnel op Zernike ontdekt Eize Stamhuis de slimme kracht van zeevogels. Maar wat te doen met het octrooi voor veelbelovende molenwieken? Een verbond met twee vooruitstrevende ondernemers leidt tot de start-up Albatrozz. Van een verrekijker op Helgoland naar een opzienbarende windturbine bij Zeewolde en grootschalige toepassingen.
Lees meer

Ecoloog Loonen voor 35e zomer naar veranderend Spitsbergen

Maarten Loonen

Voor het vijfendertigste jaar op rij brengt Maarten Loonen zijn zomer door op Spitsbergen. In juli leidt hij bovendien een nieuwe poolexpeditie met wetenschappers, journalisten, beleidsmakers en toeristen. “Mensen betrekken bij het gebied en het onderzoek is een groot privilege.’’
Lees meer

Werken aan gepersonaliseerde slimme computers

Steve Abreu

Computers zijn overal: in onze zakken, op ons werk en in onze auto's. Sommige daarvan zijn geavanceerd op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI). Toch zijn er nog geen lopende en pratende robots. Steve Abreu ontwerpt bij CogniGron programmeermethoden voor neuromorfische computers. Hij legt uit waarom ons brein slimmer is dan computers.
Lees meer

Onderwijsinnovaties: hoe podcasts helpen studenten te activeren

Best Practice in Teaching and Learning Award

Dr. Erin Wilson, dr. Tina Otten, Linde Draaisma en Henk van Putten zijn verkozen tot winnaars van de eerste Best Practice in Teaching and Learning Award, de opvolger van de prijs Teacher of the Year. Ze wonnen de prijs voor de innovatieve lesmethoden die ze hebben ontwikkeld voor hun module The End of the World as We Know It? Climate Change, End Times and Sustainable Futures. Erin Wilson vertelt over deze methoden en hun prijswinnende vak.
Lees meer

Eten voor de wetenschap

Anouk Willems

Welvaartsziekten en depressie worden vaak voorafgegaan door klachten als hoofdpijn, buikpijn, stress of vermoeidheid. Kun je met een ander voedingspatroon die klachten verminderen en daarmee ernstige ziekten voorkomen? Anouk Willems onderzocht de effecten van een maand lang vega, glutenvrij of koolhydraatarm eten of juist heel veel dierlijk voedsel.
Lees meer

Burgemeester moet geen sheriff zijn

Michelle Bruijn

Monden vallen open van verbazing. Dat ziet juriste Michelle Bruijn als zij buitenlandse vakgenoten vertelt over de Nederlandse aanpak van de drugscriminaliteit. Ook zelf plaatst zij grote vraagtekens bij het beleid van veel burgemeesters. ‘Zij zouden niet de rol van “crime fighter” of “sheriff” moeten aannemen.’
Lees meer

De kwetsbaarheid van lhbt'ers

Laura Baams

Waarom toch blijven seksualiteit en gender zulke teergevoelige onderwerpen in onze samenleving? Ondanks ons liberale klimaat lopen ook leden van de lhbt-gemeenschap ook in Nederland vaker dan anderen tegen fysieke of mentale gezondheidsproblemen aan. Laura Baams onderzoekt hoe dat kan.
Lees meer

Hoe migratie, families en levenslopen met elkaar samenhangen

Helga de Valk

Helga de Valk is al sinds haar studietijd geinteresseerd in de levenslopen van jongeren. In de loop der jaren breidde die belangstelling zich uit naar hoe migratie, families en levenslopen met elkaar samenhangen. Ze is nu hoogleraar Migratie en levensloop en directeur van het Nederlands Interdisciplinar Demografisch Instituut (NIDI).
Lees meer

'Onderwijs geven is een kernactiviteit'

Wilders

Inspiratie en reflectie voor docenten. Dat is wat het Onderwijsfestival van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil bieden. Dr. Marline Wilders, betrokken bij Teaching Academy Groningen (TAG), vertelt waarom onderwijsvernieuwing zo van belang is.
Lees meer

Onderzoek naar taalstoornissen bij kinderen met een hersentumor

Vania de Aguiar

Jonge kinderen met een hersentumor kunnen een taalstoornis ontwikkelen als gevolg van de tumor of de operatie, en als de hersenen door de bestraling worden beschadigd. Vânia de Aguiar, klinisch taalkundige en neurolinguïst aan de Faculteit der Letteren, start een onderzoek naar de vraag of schade aan specifieke delen van de hersenen een groter risico op een taalstoornis geeft.
Lees meer

De eencellige microwereld van Tessa Quax

Tessa Quax

Prijs na prijs en beurs na beurs gaat haar kant op: onderzoeker en hoogleraar microbiologie Tessa Quax is de laatste tijd veel in het nieuws. De biologe doet onderzoek naar archaea, eencellige micro-organismen die geen celkern hebben en floreren in extreme omstandigheden. Haar onderzoek opent vele ogen en biedt een nieuwe kijk op virussen, die ook archaea teisteren. Maar Quax doet haar ondezoek uit nieuwsgierigheid en voor haar eigen vakgebied: 'Ik wil gewoon weten hoe iets werkt. Het hoeft niet per se een doel te hebben'.
Lees meer

'Bommen werken heel lang door'

van den Berg

Van den Berg heeft het erg naar zijn zin in Groningen. Maar de coronapandemie leidde tot vertraging bij het inrichten van zijn werkkamer. Het is maar klein ongemak voor de econometrist. Hij weet als geen ander hoe groot de gevolgen van een pandemie of oorlog kunnen zijn op iemands welzijn decennia later.
Lees meer

Rebecca Gomperts: 'Abortus is een mensenrecht'

Rebecca Gomperts

Als Rebecca Gomperts op 8 maart de Aletta Jacobsprijs onvangt uit handen van rector magnificus Cisca Wijmenga gaan haar gedachten ongetwijfeld uit naar de vrouwen die haar zijn voorgegaan, zoals Els Borst, Gunilla Kleiverda en Khadija Arib. Maar ze zal zeker denken aan de vrouwen die nog altijd geen toegang hebben tot een veilige abortus.
Lees meer

Verwondering onder water

marine life

Koraalonderzoeker Bert Hoeksema van Naturalis hield in november zijn oratie in Groningen als honorair hoogleraar tropische mariene biodiversiteit. Zijn grote passie is ontdekken wat er allemaal leeft rond koraalriffen. Die kennis kan vervolgens helpen de riffen beter te beschermen. “Je weet nooit wat je onder water tegenkomt. Dat maakt het zo fascinerend.”
Lees meer

Met FC Groningen werken aan gezondheid en talent

Wouter Frencken (FC Groningen) en Koen Lemmink (UMCG/RUG)

De RUG, het UMCG en FC Groningen werken al jaren samen op het gebied van sport en bewegen. Wouter Frencken (FC Groningen) en Koen Lemmink (UMCG/RUG) bespreken innovatieve en interdisciplinaire projecten die uit deze samenwerking zijn voortgekomen. Ook gaan ze in op de maatschappelijke impact die ze teweeg willen brengen, bijvoorbeeld op het gebied van bewegingsarmoede, of talentontwikkeling en -behoud in de regio.
Lees meer

Genetische testen voor een betere gezondheid

Taichi Ochi

Gezond oud worden, het vooruitzicht op een lang en gezond leven, wordt gezien als een van de doelstellingen van de gezondheidszorg in de 21e eeuw. Voor zijn proefschrift heeft Taichi Ochi onderzocht hoe genetische testen kunnen helpen om patiënten op maat gemaakte behandelopties te bieden voor complexe aandoeningen, zoals depressie en diabetes.
Lees meer

Met een VR-bril kleuters lesgeven

Jolien Mouw

Het onderwijs blijft zich vernieuwen en verbeteren, onder meer door Virtual Reality (VR). Jolien Mouw, universitair docent aan de RUG en onderwijswetenschapper, is volop bezig met onderwijsinnovatie. Onderwijs geven zonder na te denken over verbetering kan volgens haar niet.
Lees meer

Doofblinden hebben plezier dankzij zintuigenverhalen

Zintuigen

Communiceren met mensen met doofblindheid of doofheid in combinatie met een verstandelijke beperking is bijzonder ingewikkeld. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt samen met Koninklijke Kentalis of zintuigenverhalen – verhalen die via bijvoorbeeld geur of aanraking verteld worden – kunnen helpen om deze communicatie te verbeteren. Het doel: ervoor zorgen dat deze mensen en hun naasten op een plezierige manier even met hetzelfde onderwerp bezig kunnen zijn. Het onderzoek loopt nog, maar de eerste reacties zijn positief.
Lees meer

Anders praten over feminisme

Ruby Schofield

Ruby Schofield is als PhD- student onderdeel van een interdisciplinair project aan de RUG. Ze doet onderzoek naar het begrip empowerment van vrouwen binnen zowel de Faculteit Wijsbegeerte als de Faculteit Letteren. Haar onderzoek richt zich op een verschuiving in de opvatting over wat empowerment is. Lag vroeger de focus vooral op het strijden voor empowerment van vrouwen, tegenwoordig ligt die meer op vrouwen die al 'empowered' zijn. Maar dat is volgens Schofield niet terecht.
Lees meer

Virtueel bloemblaadjes plukken

Lise Beumeler

De IC-geneeskunde is steeds beter in staat om ernstig zieke mensen in leven te houden, maar herstel na een opname op de intensive care duurt vaak maanden, soms zelfs jaren. Promovendus Lise Beumeler onderzoekt welke patiëntengroep baat zou hebben bij een IC-revalidatietraject en hoe zo’n traject eruit zou moeten zien. Samen met het bedrijf 8D-games onderzoekt ze hoe gaming, ‘serious gaming’ welteverstaan, daarbij kan helpen.
Lees meer

Laatst gewijzigd:15 juli 2022 11:27
View this page in: English