Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Lize de Wit

Bachelorstudent Nederlandse Taal en Cultuur
Lize de Wit

Over Lize

Leuk dat je dit leest en belangstelling hebt voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen! Ik zal mij eerst voorstellen. Ik ben Lize de Wit, 20 jaar en derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur aan de RUG. Afgelopen september ben ik begonnen met de minor Arts, Cognition and Criticism. Ik ben geboren in Zwolle, maar inmiddels woon ik al ruim een jaar met veel plezier in het mooie Groningen. Naast mijn studie sport ik, trek ik veel op met mijn vrienden en vriendinnen en reis ik graag. Ik vind het vooral leuk om stedentrips te maken naar steden met veel kunst en cultuur.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

Van jongs af aan heb ik interesse in taal en alles wat daarmee samenhangt. Ik lees veel en heb het altijd al leuk gevonden om veel te schrijven. Na de havo heb ik in Zwolle de propedeuse Journalistiek gehaald. Het werd mij al snel duidelijk dat het journalistieke vak niet echt iets voor mij was. Ik besloot na het behalen van mijn propedeuse te kiezen voor een studie die meer paste bij mijn interesses en persoon. Al snel kwam ik terecht bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur. De studie is veelzijdig en er worden veel verschillende vakken aangeboden. Binnen de bachelor zijn er drie vakgebieden waarin we ons verdiepen: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Tijdens colleges en werkgroepen over literatuur bestudeer je de cultuur van Nederland uit heden en verleden in de meest brede zin. Je doet tijdens deze colleges veel kennis op over geschiedenis, filosofie, politiek, psychologie en andere vakgebieden. Teksten zijn immers alleen goed te begrijpen als ze in een historische en culturele context worden geplaatst. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de studie Nederlands veel creatiever en veelzijdiger is dan het schoolvak Nederlands. De studie draagt bij aan een cultureel en talig bewustzijn.

Waarom Groningen?

Het besluit om in Groningen te gaan studeren was voor mij snel gemaakt. Ik hoorde via vrienden en familie dat het een erg gezellige en gastvrije stad is. Groningen is helemaal gericht op studenten. Er zijn in Groningen heel veel gezellige studentenverenigingen en er is in de binnenstad altijd van alles te beleven. Na het volgen van een meeloopdag heb ik mij ingeschreven bij de RUG. Ik vond de faculteit direct een fijne plek. Alles is dicht bij elkaar en de sfeer is erg prettig.

Toekomst

Ik hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden en volgend jaar aan een masterprogramma te beginnen. De keuze voor een master moet ik nog maken. Als afgestudeerd neerlandicus zijn er verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Er is een toenemende behoefte aan neerlandici op allerlei posities. Ik houd mijn opties voor de toekomst nog open. Het lijkt mij erg leuk om werkzaam te zijn bij de overheid als een taal- en cultuurbeleidsmedewerker. Daarnaast lijkt het mij ook leuk om als neerlandicus het bedrijfsleven in te gaan. Het onderwijs is de bekendste beroepsmogelijkheid, maar zeker niet de enige. Ik houd de mogelijkheid om in de onderwijssector te werken ook nog open.

Tip

Het kiezen van een studie kan erg moeilijk zijn, maar gelukkig kun je altijd rekenen op je intuïtie. Kies de studie waar jij je het beste bij voelt, dan zit je in de meeste gevallen goed. Mijn advies is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de open dagen, webklassen en meeloopdagen. Op die manier krijg je een goed beeld van verschillende studies. Ik vertel je op deze momenten graag meer om zo je interesse in onze mooie taal te vergroten en je enthousiast te maken voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur.

Laatst gewijzigd:19 oktober 2020 09:47