Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Annemarie Akker

Bachelorstudent Taalwetenschap
Annemarie Akker

Over Annemarie

Mijn naam is Annemarie Akker. In 2016 ben ik begonnen met de bachelor Taalwetenschap. In het tweede jaar ben ik gestart met de pre-master Nederlandse Taal en Cultuur, naast Taalwetenschap. Naast mijn studie werk ik bij de Albert Heijn op verschillende afdelingen. Ook ga ik een aantal keer per week hardlopen, met name als de zon schijnt, en ben ik actief bij de studievereniging TW!ST.

Waarom Taalwetenschap?

De keuze voor Taalwetenschap was niet de meest makkelijke keuze die ik heb moeten maken. Na de havo heb ik eerst mijn propedeuse in de Scheikunde gehaald, zodat ik naar de universiteit mocht. De overstap van Scheikunde naar Taalwetenschap lijkt onlogisch en dat is ook meer dan waar, want de twee vakken hebben weinig overeenkomsten. De logische stap was om eerst met Scheikunde te beginnen, maar de liefde voor Nederlands bleef kriebelen, waardoor ik de overstap maakte naar de universiteit. Om toch de bètakant te behouden, leek Taalwetenschap de perfecte oplossing. In de opleiding komen namelijk de aspecten aan bod die ik zo leuk vond bij het vak Nederlands, maar ook de meer biologische/medische kant van het bèta-profiel. Zo ga je bijvoorbeeld in het vak semantiek diep in op betekenissen van woorden, maar leer je ook wat er aan de hand is bij een persoon met dyslexie of afasie.

Waarom Groningen?

Als kind ben ik opgegroeid in Drenthe. Mijn vader heeft echter altijd zijn best gedaan om zijn eigen Groningse mentaliteit op ons te laten doorvloeien. En dat is hem zeker gelukt. Groningen was voor mij altijd de provincie met het mooiste dialect, maar ook de nuchterheid en de vele studenten in de stad spraken mij altijd aan. Verder was het een groot voordeel dat de opleiding Taalwetenschap juist hier in Groningen wat meer gericht is op de combinatie van neurolinguïstiek en theoretische taalkunde. Dit sprak mij voornamelijk aan, omdat ik in 2016 nog geen idee had welke kant mij het meest aantrok. Inmiddels heb ik dat ontdekt en ben ik nog altijd erg tevreden met mijn keuze voor Groningen, want niets gaat boven Groningen.

Toekomst

Gelukkig ben ik nog een aantal jaar aan het studeren, want nadenken over mijn toekomst vind ik lastig. Het lijkt mij ontzettend leuk om docent Nederlands te worden, maar ook de uitgeverij/redactie wekt mijn interesse. Welke van deze opties het gaat worden, is voor jou en voor mij nog een raadsel, maar met een aantal stages hoop ik een definitief antwoord te vinden.

Tip

Mijn gouden tip is om op te zoek te gaan naar een studie, waar je het gevoel hebt dat een groot deel van de vakken bij je past. Een studie zal altijd vakken hebben die je minder leuk vindt. Zolang de meeste vakken je aanspreken, zal het wel goed komen. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de verschillende universiteiten, die een studie aanbieden.

Laatst gewijzigd:26 oktober 2020 09:42