Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Masterstudenten Information Science winnen internationale competitie in automatische auteursprofilering

13 juli 2016

Auteursprofilering is het automatisch voorspellen van demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en etniciteit van de (onbekende) schrijver van een bepaalde tekst. Er is toenemende belangstelling voor deze taaltechnologische uitdaging, vooral op het gebied van toepassingen binnen forensisch onderzoek, veiligheid en marketing. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun productrecencies gebruiken om te achterhalen of er juist meer jonge dan oude mensen in hun producten geinteresseerd zijn.

Met het doel het onderzoek op het gebied van auteursprofilering te stimuleren, organiseert het PAN-forum jaarlijks een internationale competitie voor universiteiten en onderzoekscentra, nu al in haar vierde editie. Dit zou je kunnen vergelijken met het bekende RoboCup, maar in plaats van een duel tussen intelligente robots nemen in de PAN-wedstrijd slimme taaltechnologie-systemen het met elkaar op. Dit gebeurt op een eerlijke manier door elk systeem dezelfde teksten te geven om te analyseren. Het systeem met de meeste juiste voorspellingen over de karakteristieken van de auteur is winnaar.

Meer dan twintig groepen namen dit jaar deel aan PAN, en het team van de Rijksuniversiteit Groningen, GronUP (Groningen User Profiling), kwam als beste uit de bus. Dit is een geweldige prestatie en laat zien dat de Groningse Informatiekundestudenten mee kunnen doen met state-of-the-art onderzoek op een hoog internationaal niveau. Naast internationale bekendheid is er ook ook een bescheiden geldprijs voor de Groningse onderzoekers.

Het GronUP-team bestond uit drie masterstudenten Information Science (Mart Busger Op Vollenbroek, Tim Kreutz, en Chris Pool), twee studenten van de het Erasmus Mundus masterprogramma Language and Communication Technologies die een jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen verblijven (Talvany Carlotto en Maria Medvedeva), en twee CLCG-promovendi (Johannes Bjerva en Hessel Haagsma). Het team stond onder leiding van universitair docent en computerlinguist Dr. Malvina Nissim.

Het idee om de competitie aan te gaan vloeide voort uit de cursus "Learning from Data" binnen de Information Science master, die afgelopen najaar werd gegeven door docent Nissim, met AIO's Haagsma en Bjerva als assistenten. Door het winnen van deze wedstrijd is het team uitgenodigd om hun systeem te presenteren op het PAN-symposium, dat later dit jaar zal plaatsvinden in Portugal.

Malvina Nissim: m.nissim@rug.nl

cloud