Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Our faculty News News Faculty of Arts

Taalwetenschappers Bart Hollebrandse en Angeliek van Hout testen onderzoek in Science Live, het onderzoeksprogramma van NEMO

30 augustus 2016

Bezoekers van NEMO Science Museum kunnen zich vanaf 29 augustus opgeven als proefpersoon voor het onderzoek van Taalwetenschappers dr. Bart Hollebrandse en dr. Angeliek van Hout. Door middel van een app doen zij de komende week in samenwerking met Tom Roeper (University of Massachusetts Amherst) onderzoek naar de fascinerende en complexe wereld van herhalingen in taal.

Een zin in een zin in een zin in een zin...

Taal is een essentieel onderdeel van ons dagelijkse leven. Om duidelijk met elkaar te kunnen communiceren, beschikken we over complexe kennis van taal. Herhaling is een voorbeeld van deze complexe kennis. Hoe begrijpen we een zin in een zin in een zin in een zin?

Net als Russische poppen die in elkaar genesteld zijn, komen in taal ook genestelde zinnen voor, zoals: ‘De aap naast de olifant naast de giraffe naast de krokodil is groot.’ Begrijpen kinderen zulke zinnen hetzelfde als volwassenen? Wat doen mensen bij een zin zoals: ‘Zet de aap naast de olifant naast de giraffe.’ Plaatsen ze (van links naar rechts) eerst een aap, dan een olifant en dan een giraffe? Of plaatsen ze de aap tussen de olifant en de giraffe?

Science Live

Het testproject is onderdeel van Science Live het onderzoeksprogramma in NEMO Science Museum. Dit programma heeft als doel onderzoek tastbaar te maken voor grote groepen mensen van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Tot en met zondag 4 september is het mogelijk om proefpersoon aan het onderzoek van Bart Hollebrandse en Angeliek van Hout deel te nemen.

CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons
CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons
Laatst gewijzigd:28 mei 2020 11:29

Meer nieuws

 • 01 december 2021

  Stratingh: ‘Scheikunstenaar’ die zijn tijd ver vooruit was

  De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrand Stratingh bouwde rond 1830 het eerste elektrisch wagentje, een voorloper van de elektrische auto. Ook reed hij met een door stoom aangedreven koets door Groningen. Maar zijn vernieuwende wetenschappelijk...

 • 19 oktober 2021

  De krant in vroeger tijden: schipperen tussen verslag en propaganda

  Al 400 jaar geleden verschenen de eerste kranten in ons land, gevuld met impressies van ooggetuigen. En die waren net zo (on)betrouwbaar als tegenwoordig. Historicus Joop Koopmans vertelt over het nieuws in de vroegmoderne tijd en de overeenkomsten...

 • 04 oktober 2021

  Trial Follow the Money

  Trial Follow the Money: onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en zo schade aanrichten aan de samenleving.