Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Our faculty News News Faculty of Arts

Archeologen GIA ontvangen subsidie van Svalbard Environmental Protection Fund voor onderzoekproject SEES

25 januari 2016

Het Svalbard Environmental Protection Fund heeft aan Frigga Kruse en Sarah Dresscher, archeologen bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) een subsidie toegekend voor de financiering van hun onderzoek voor de SEES expeditie naar Edgeøya in augustus.

Tijdens de expeditie bezochten Friga Krusse en Sarah Drescsher samen met archeologiestudent Marthe Koeweiden de plaatsen Dolerittneset en Kraussbukta voor bodumonderzoek naar de Pomoren. Dit zijn van oorsprong Russische walvisjagers die zich tijdens de 18e en 19e eeuw vestigden aan de Witte Zee. Het team en hun vrijwilligers verzamelden meer dan 700 bodemmonsters om getest te worden op fosfaat.

Met behulp van dit bodemonderzoek hopen de onderzoekers meer informatie te krijgen over de Pomoren en hun slachtmethodes. De fosforanalyse staat voor begin dit jaar gepland.

Archeologen aan het werk tijdens de SEES expeditie naar Kapp Lee, Edgeøya (foto: Frigga Kruse)
Archeologen aan het werk tijdens de SEES expeditie naar Kapp Lee, Edgeøya (foto: Frigga Kruse)
Laatst gewijzigd:21 mei 2019 11:01

Meer nieuws

 • 01 december 2021

  Stratingh: ‘Scheikunstenaar’ die zijn tijd ver vooruit was

  De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrand Stratingh bouwde rond 1830 het eerste elektrisch wagentje, een voorloper van de elektrische auto. Ook reed hij met een door stoom aangedreven koets door Groningen. Maar zijn vernieuwende wetenschappelijk...

 • 19 oktober 2021

  De krant in vroeger tijden: schipperen tussen verslag en propaganda

  Al 400 jaar geleden verschenen de eerste kranten in ons land, gevuld met impressies van ooggetuigen. En die waren net zo (on)betrouwbaar als tegenwoordig. Historicus Joop Koopmans vertelt over het nieuws in de vroegmoderne tijd en de overeenkomsten...

 • 04 oktober 2021

  Trial Follow the Money

  Trial Follow the Money: onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en zo schade aanrichten aan de samenleving.