Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

RUG zet duurzame koers kracht bij met ondertekening Energiebeleidsverklaring

14 juli 2025

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een belangrijke stap gezet in haar ambitie om een duurzamere universiteit te worden. RUG-bestuurder Hans Biemans ondertekende vandaag samen met de faculteiten en diensten de Energiebeleidsverklaring, waarmee de universiteit haar energie- en klimaatdoelstellingen op een concrete manier bevestigt en grip krijgen op energiereductie in de bedrijfsvoering verankerd.

decoratieve afbeelding
RUG bestuurder Hans Biemans houdt de ondertekende verklaring vast. Harold Hinfelaar (l) en Floris Doeglas (r) waren namens het programma Energie & Duurzaamheid aanwezig bij de ondertekening.

Concrete doelstellingen voor een duurzame toekomst

Met de ondertekening van de Energiebeleidsverklaring benadrukt de RUG haar streven naar een CO₂-neutrale universiteit in 2035. Dit betekent dat de universiteit zich onder meer committeert aan een jaarlijkse CO₂-reductie van gemiddeld 6,25% ten opzichte van 2019 en een energieverbruik van minder dan 70 kWh/m² gebruiksoppervlak (GO) per jaar in 2035. Daarnaast zet de RUG zich in om het energieverbruik op basis van Bruto Vloer Oppervlak (BVO) jaarlijks met gemiddeld 2% te verlagen en energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 10 jaar of minder standaard uit te voeren.

Duurzame maatregelen

Om deze doelstellingen te behalen, zet de RUG de komende jaren vol in op energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energiebronnen. Zo bedroeg de totale CO₂-uitstoot van de RUG in 2023 nog 34 miljoen kilo. Gas had hierin een aandeel van 19%, goed voor ruim 6 miljoen kilo CO₂. Door meerdere gebouwen op de Zernike Campus aan te sluiten op WarmteStad, wordt dit aandeel meer dan gehalveerd. Deze overstap levert een besparing op van maar liefst 3 miljoen kilo CO₂ – gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 1.300 Nederlandse huishoudens. Ook investeert de universiteit in Warmte-Koude-Opslag netten (WKO’s), zoals op de Healthy Ageing Campus.

Ook wordt de energievraag beperkt door beschikbare ruimtes efficiënter te gaan gebruiken, betere isolatie van de buitenschil van onze gebouwen, slimmere verwarmingsmethoden en door grootschalige implementatie van energiezuinige LED-verlichting. Daarnaast werkt de RUG aan plannen om energetisch verouderde gebouwen te renoveren, vervangen of af te stoten.

Grip op energie

Om het energieverbruik efficiënter te kunnen monitoren en te reduceren, implementeert de RUG een Energiemanagementsysteem (EMS). Dit EMS biedt een duidelijke structuur met meetbare doelen, regelmatige evaluaties en gerichte acties om de energieprestaties binnen de hele RUG te verbeteren. Het roept alle eenheden binnen de RUG op om verantwoordelijkheid te nemen voor het deel van het energieverbruik waarop zij invloed hebben. Hiermee zet de RUG een belangrijke stap richting een duurzame en energie-efficiënte universiteit.

‘Duurzaamheid als kernwaarde’

Bij de ondertekening benadrukte RUG-bestuurder Hans Biemans het belang van duurzaamheid voor de universiteit: “Als kennisinstelling hebben wij een verantwoordelijkheid om voorop te lopen in de energietransitie. Duurzaamheid is een van onze kernwaarden en dit beleid stelt ons in staat om zowel in onderzoek, onderwijs als in onze bedrijfsvoering een voorbeeld te zijn. Met de ondertekening van deze Energiebeleidsverklaring willen we niet alleen praten over verduurzaming, maar ook daadkracht tonen.”

Energiebeleidsverklaring
Met de ondertekening van deze Energiebeleidsverklaring benadrukt de RUG haar streven naar een CO₂-neutrale universiteit in 2035. Lees hier de grote versie.

Verankering in de organisatie

Het programma Energie & Duurzaamheid, onderdeel van de Vastgoedorganisatie van de RUG, is actief bezig met de verdere uitvoering en concretisering van het energie- en duurzaamheidsbeleid. Jaarlijks wordt de voortgang van de CO₂- en energiedoelstellingen gerapporteerd aan het College van Bestuur, waarbij ook aanbevelingen worden gedaan om verdere verbeteringen door te voeren. Daarnaast wordt energieprestatie meegenomen als gewogen factor in inkoop- en ontwerpprocessen.

Volledig afscheid van fossiele energie

Een essentieel onderdeel van het beleid is de uitfasering van fossiele energiebronnen en deze vervangen door een mix van duurzame, bij voorkeur zelf opgewekte, energiebronnen. De RUG streeft ernaar om al in het jaar 2035 volledig gasloos te zijn.

Met deze Energiebeleidsverklaring onderstreept de Rijksuniversiteit Groningen haar ambitie om tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid te blijven behoren. De universiteit zet zich in voor continue verbetering en neemt concrete stappen richting een duurzamere toekomst.

Laatst gewijzigd:14 juli 2025 15:46
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

Volg ons oplinkedin