Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Groundbreaking Work

@University of Groningen
Groundbreaking WorkNieuws

RUG-gebouw Energy Academy Europe 'mooiste gebouw van Groningen 2017'

26 juni 2017
V.l.n.r. Aldo Vos (Broekbakema), Paul van Bussel (De Unie architecten), Erika Hepping (RUG) en Jan Wageman (namens Friso-Koopmans)

Op 23 juni is het gebouw Energy Academy Europe uitgeroepen tot 'mooiste nieuwe gebouw in de stad Groningen'. Het gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen viel zelfs tweemaal in de prijzen, zowel het publiek als de vakjury bekroonde het gebouw van architecten combinatie Broekbakema (Rotterdam) en De Unie architecten (Groningen) tot winnaar van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2017.

De vakjury erkent hiermee dat in Groningen niet alleen een bijzonder duurzaam en ambitieus gebouw is neergezet, maar dat dat ook gepaard kan gaan met erg mooie architectuur. Door een slim ontwerp wordt in dit gebouw de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Hiermee is de Energy Academy Europe het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Bezichtiging tijdens Dag van de Architectuur

Met het uitreiken van de prijs ging De Dag van de Architectuur van start, jaarlijks georganiseerd door de Stichting DAG en Platform GRAS. Onderdeel van het programma was een bezoek aan het gebouw Energy Academy Europe op zaterdag 24 juni tijdens de Open Dag. Van deze mogelijkheid is enthousiast gebruik gemaakt door architectuurliefhebbers.

Energie van de toekomst

In het gebouw Energy Academy Europe - dat in oktober 2016 in slechts 18 maanden bouwtijd is opgeleverd - werken partijen samen die zich inzetten voor de transitie naar de energie van de toekomst. Dit zijn de Rijksuniversiteit Groningen met Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute.

Dit project is mede gefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), het Ruimtelijk Economisch Programma en het Ministerie van Economische Zaken.

De Rijksuniversiteit Groningen feliciteert de ontwerpers en bouwers met het behalen van de architectuurprijs 2017.
Aan de realisatie van de nieuwbouw Energy Academy Europe hebben meegewerkt:

Aannemer bouw Bouwcombinatie Friso-Koopmans
Aannemer installaties ENGIE
WKO UNICA
Laboratoria Wesemann
Zonnepanelen (nog te plaatsen) One Solar
Architectuur Broekbakema i.s.m. De Unie architecten (voorheen pvanb architecten)
Installatieadvies ARUP
Constructie ABT|Wassenaar
Laboratoriumadvies dr. heinekamp
Bouwfysica en Brandveiligheid DGMR
Expert Breeam DGMR
Management ICS adviseurs
Assessor BenR

Meer informatie

Meer details over het ontwerp en de vorderingen van de nieuwbouw zijn te vinden op www.rug.nl/GroundbreakingWork of www.facebook.com/GroundbreakingWork.

____________________________
Groundbreaking Work

@University of Groningen

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:40

Meer nieuws

Volg ons opfacebook instagram