Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Groundbreaking Work

@University of Groningen
Groundbreaking WorkNieuws

Bijzondere nieuwbouw Energy Academy Europe in Groningen bereikt hoogste punt

10 maart 2016
De laatste delen van de dakconstructie wordt geplaatst op de nieuwbouw Energy Academy Europe.

Bouwcombinatie Friso-Koopmans en Cofely GDF Suez hebben het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw Energy Academy Europe in Groningen. De constructie van het bijzondere ‘energiedak’ is nu goed herkenbaar. De helft van het dak wekt energie op door zo'n 2.000 gekantelde zonnepanelen, terwijl de andere helft daglichttoetreding mogelijk maakt. Naar verwachting wordt het gebouw op de Zernike Campus Groningen in september 2016 opgeleverd.

Zonnepanelendak

Opvallend 150% energiedak

Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren, krijgt het gebouw een bijzondere bouwvorm met een groot, schuin oplopend zonnepanelendak (± 4.000 m2oppervlakte). Met een optimale oriëntatie op het zuiden wordt het bijzondere dak voorzien van zo'n 2.000 zonnepanelen voor de opvang van zonne-energie.

Door de bijzondere driehoeksopstellingen (zo’n 133 stuks) is het dak qua oppervlakte voor de volle 100% belegd met panelen. Tegelijkertijd biedt het ruimte voor daglichttoetreding. Vandaar dat een 150% energiedak is.
Ook door de gevel komt daglicht binnen, terwijl de houten vinnen daar de hinderlijke zonnewarmte afwenden. Zo heeft het gebouw een zeer goede isolatie van de buitenschil: het houdt warmte en koude buiten en weert zonlicht indien nodig.
Met deze opvallende buitenkant wordt direct duidelijk dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

De nieuwbouw van de Energy Academy Europe wordt gerealiseerd door Bouwgroepcombinatie Friso-Koopmans en ENGIE (voorheen Cofely GDF Suez).

BREEAM Outstanding Ontwerpcertificaat

Extreem duurzaam gebouw

Het nieuwe gebouw wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid. Door een slim ontwerp wordt de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Het gebouw heeft onlangs op ontwerpniveau het hoogste duurzaamheidscertificaat ‘BREAAM-NL Outstanding’ behaald. Met deze hoogste BREAAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. In Nederland is geen vergelijkbaar onderwijsgebouw te vinden.

Transitie naar duurzame energie

Na realisatie van het gebouw zullen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute plaatsnemen in het gebouw om gezamenlijk en met partners te werken aan de transitie naar een duurzame energietoekomst.

Voor de realisatie van de nieuwbouw Energy Academy Europe hebben meegewerkt:

Aannemer bouw: Bouwcombinatie Friso-Koopmans
Aannemer installaties: ENGIE (voorheen Cofely GDF Suez)
Architectuur: Broekbakema i.s.m. pvanb architecten
Installatieadvies: ARUP
Constructie:     Wassenaar
Laboratoriumadvies: dr. heinekamp
Bouwfysica en Brandveiligheid: DGMR
Expert Breeam: DGMR
Management: ICS adviseurs
Assessor:   BenR

Meer informatie

Meer details over het ontwerp en de vorderingen van de nieuwbouw zijn te vinden op www.rug.nl/GroundbreakingWork of www.facebook.com/GroundbreakingWork.

____________________________
Groundbreaking Work

@University of Groningen

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:40

Meer nieuws

Volg ons opfacebook instagram