Bouwcombinatie Friso-Koopmans bouwt Energy Academy Europe in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de nieuwbouw van het onderwijsgebouw ‘Energy Academy Europe’ in Groningen gegund aan Bouwcombinatie Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek en Koopmans Bouwgroep uit Enschede.
De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. Ook het nieuwe gebouw wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid: door slim ontwerp wordt energiebehoefte laag gehouden; bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. De nieuwbouw komt op de Zernike Campus Groningen en is gereed in de zomer van 2016.
Een duurzaam topinstituut met bijzondere bouwvorm
De Energy Academy Europe is een topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren krijgt het duurzame gebouw een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding. Het gebouw krijgt met deze buitenkant een opvallend uiterlijk dat direct duidelijk maakt dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.
Een bouwwerk BREEAM-niveau ‘Outstanding als voorbeeldfunctie
Het bouwwerk van ruim 13.000 m2 heeft op ontwerpniveau het predicaat BREEAM ‘Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw moet dan ook inspireren tot vooruitdenken in energie. De lat ligt zelfs zo hoog dat er in Nederland geen gelijk onderwijsgebouw te vinden is. De nieuwe Energy Academy Europe zal een voorbeeldfunctie zijn op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit architectencombinatie Broekbakema en pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR. Aan dit team is Bouwcombinatie Friso-Koopmans toegevoegd, die als opdrachtnemer medeverantwoordelijk is voor het behalen van het BREEAM-oplevercertificaat.
Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. Daartussen komen alle werelden samen in een groot ‘energieplein’, het levendige hart van het gebouw. Het nieuwe onderzoeksgebouw op de Zernike Campus Groningen zal medio 2016 worden opgeleverd.
____________________________
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Laatst gewijzigd: | 04 november 2024 12:35 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...