Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

Bouwcombinatie Friso-Koopmans bouwt Energy Academy Europe in Groningen

29 april 2015
Artist Impression | Ontwerp Energy Academy Europe, Broekbakema-pvanb architecten

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de nieuwbouw van het onderwijsgebouw ‘Energy Academy Europe’ in Groningen gegund aan Bouwcombinatie Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek en Koopmans Bouwgroep uit Enschede.

De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. Ook het nieuwe gebouw wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid: door slim ontwerp wordt energiebehoefte laag gehouden; bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. De nieuwbouw komt op de Zernike Campus Groningen en is gereed in de zomer van 2016.

Een duurzaam topinstituut met bijzondere bouwvorm

De Energy Academy Europe is een topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren krijgt het duurzame gebouw een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding. Het gebouw krijgt met deze buitenkant een opvallend uiterlijk dat direct duidelijk maakt dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

Een bouwwerk BREEAM-niveau ‘Outstanding als voorbeeldfunctie

Het bouwwerk van ruim 13.000 m2 heeft op ontwerpniveau het predicaat BREEAM ‘Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw moet dan ook inspireren tot vooruitdenken in energie. De lat ligt zelfs zo hoog dat er in Nederland geen gelijk onderwijsgebouw te vinden is. De nieuwe Energy Academy Europe zal een voorbeeldfunctie zijn op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit architectencombinatie Broekbakema en pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR. Aan dit team is Bouwcombinatie Friso-Koopmans toegevoegd, die als opdrachtnemer medeverantwoordelijk is voor het behalen van het BREEAM-oplevercertificaat.

Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. Daartussen komen alle werelden samen in een groot ‘energieplein’, het levendige hart van het gebouw. Het nieuwe onderzoeksgebouw op de Zernike Campus Groningen zal medio 2016 worden opgeleverd.

____________________________
Groundbreaking Work

@University of Groningen

Laatst gewijzigd:13 september 2021 16:23
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opfacebook instagram