Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieDappere kat

Angst

.

Wat is een angststoornis?

Alle kinderen en jongeren zijn wel eens bang en dat is heel normaal. Maar sommige kinderen zijn zó bang of piekeren zo veel dat ze er heel veel last van hebben. Ze durven bijvoorbeeld niet meer met andere kinderen af te spreken, of gaan niet meer naar school of de sportclub. Of ze denken de hele tijd aan nare dingen. Als iemand zo veel last heeft van bang zijn of piekeren, wordt dit ook wel een angststoornis genoemd.

Behandeling zoeken voor een angststoornis

Een angststoornis hebben, is niet abnormaal of gek. Angststoornissen komen in Nederland namelijk bij ongeveer 1 op de 10 jeugdigen voor. Jaarlijks krijgen in ons land veel kinderen met angststoornissen hulp om minder aan nare dingen te denken en juist weer meer te durven. Angst bij kinderen en jongeren is meestal goed te behandelen; ongeveer 50-70% heeft na de behandeling met cognitieve gedragstherapie geen angststoornis meer.

Cognitieve gedragstherapie voor angstige kinderen en jongeren

Bij cognitieve gedragstherapie leren kinderen en jongeren om de dingen die ze uit de weg gaan weer te doen, en beter om te gaan met hun angsten waardoor ze minder piekeren. De kern van een behandeling is veel oefenen, in het hier en nu, met situaties die ze lastig vinden. Tevens leren ze een aantal trucs om om te gaan met angst en om zich sterker te voelen en het oefenen aan te kunnen gaan.

Laatst gewijzigd:06 mei 2014 17:13