About usFaculty of Behavioural and Social SciencesPedOn

Symposium 'Gezinnen met meervoudige en complexe problemen: Kunnen we helpen?'

03 april 2019

De Rijksuniversiteit Groningen organiseerde in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) het symposium 'Gezinnen met meervoudige en complexe problemen: Kunnen we helpen?' op donderdag 25 april 2019 in Utrecht.

Gezinnen met meervoudige en complexe problemen doen op grond van de aard, omvang en complexiteit van hun problemen een meer dan gebruikelijk beroep op het aanbod en de kwaliteit van de hulpverlening. Voor deze gezinnen betekent elke dag opnieuw een gevecht, mede omdat de problemen zo overweldigend zijn en het aan vaardigheden ontbreekt de problemen zelfstandig op te lossen. Ondanks de enorme veerkracht van veel van deze gezinnen maakt de chroniciteit van een deel van de problemen – denk aan armoede, psychiatrische problematiek, verslaving, trauma en lichte verstandelijke beperking –dat ouders onvoldoende in staat zijn gunstige ontwikkelingsvoorwaarden voor kinderen te creëren, waardoor kinderen in de knel komen en hun ontwikkeling wordt bedreigd.

Deelnemers aan het symposium ontvingen een exemplaar van het net verschenen boek: Gezinnen met meervoudige en complexe problemen: Theorie en Praktijk. In deze bundel onder redactie van dr. Jana Knot-Dickscheit en prof. dr. Erik Knorth (Rijksuniversiteit Groningen) delen een vijftigtal auteurs de meeste recente inzichten uit theorie en praktijk.

Presentaties:

Meer informatie: