Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences PedOn

Faculteit GMW ontvangt historisch portret Hendrik Nieuwenhuis

31 oktober 2018
Allard Nieuwenhuis (kleinzoon), Kees Aarts (decaan GMW) en Mineke van Essen (facultaire erfgoedcommissie) met het portret van Hendrik Nieuwenhuis

De familie Nieuwenhuis heeft de faculteit GMW een portret van prof. dr. Hendrik Nieuwenhuis geschonken. Hendrik Nieuwenhuis (1904-1993) was de eerste hoogleraar Algemene Pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging in 1970 met emeritaat. De overhandiging van het portret vond plaats op woensdag 17 oktober. De decaan van de faculteit GMW prof. dr. Kees Aarts ontving het schilderij uit handen van Allard Nieuwenhuis, de kleinzoon van Hendrik Nieuwenhuis.

Het portret is in 1970 gemaakt door E(rasmus) H(erman) van Dülmen Krumpelmann. Deze Drentse kunstenaar schilderde onder andere ook de academieportretten van de sociologen P.J. Bouman en C.D. Saal.

De naam van prof. dr. Hendrik Nieuwenhuis is nog altijd prominent aanwezig in Groningen. Zo is de afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde gehuisvest in het Nieuwenhuisgebouw en is het onderzoek van deze afdeling ondergebracht in het Nieuwenhuisinstituut.

Het schilderij van Hendrik Nieuwenhuis zal waarschijnlijk opgehangen worden in het Nieuwenhuisgebouw.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:16

Meer nieuws

 • 17 mei 2022

  Matthijs Warrens bevorderd tot adjunct hoogleraar

  Matthijs Warrens is bevorderd tot adjunct hoogleraar aan de RUG, met als leerstoel ‘Onderwijswetenschappen, in het bijzonder de modellering van onderwijsdata’.

 • 02 mei 2022

  Jouke de Vries en Arie Dijkstra spreken op Bevrijdingsfestival

  Collegevoorzitter Jouke de Vries en hoogleraar Arie Dijkstra houden donderdag 5 mei beiden een toespraak op het Bevrijdingsfestival Groningen.

 • 12 april 2022

  De kwetsbaarheid van lhbt'ers

  Waarom toch blijven seksualiteit en gender zulke teergevoelige onderwerpen in onze samenleving? Ondanks ons liberale klimaat lopen leden van de lhbt-gemeenschap ook in Nederland vaker dan anderen tegen fysieke of mentale gezondheidsproblemen aan....