About us Faculty of Behavioural and Social Sciences PedOn

Faculteit GMW ontvangt historisch portret Hendrik Nieuwenhuis

31 oktober 2018
Allard Nieuwenhuis (kleinzoon), Kees Aarts (decaan GMW) en Mineke van Essen (facultaire erfgoedcommissie) met het portret van Hendrik Nieuwenhuis

De familie Nieuwenhuis heeft de faculteit GMW een portret van prof. dr. Hendrik Nieuwenhuis geschonken. Hendrik Nieuwenhuis (1904-1993) was de eerste hoogleraar Algemene Pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging in 1970 met emeritaat. De overhandiging van het portret vond plaats op woensdag 17 oktober. De decaan van de faculteit GMW prof. dr. Kees Aarts ontving het schilderij uit handen van Allard Nieuwenhuis, de kleinzoon van Hendrik Nieuwenhuis.

Het portret is in 1970 gemaakt door E(rasmus) H(erman) van Dülmen Krumpelmann. Deze Drentse kunstenaar schilderde onder andere ook de academieportretten van de sociologen P.J. Bouman en C.D. Saal.

De naam van prof. dr. Hendrik Nieuwenhuis is nog altijd prominent aanwezig in Groningen. Zo is de afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde gehuisvest in het Nieuwenhuisgebouw en is het onderzoek van deze afdeling ondergebracht in het Nieuwenhuisinstituut.

Het schilderij van Hendrik Nieuwenhuis zal waarschijnlijk opgehangen worden in het Nieuwenhuisgebouw.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:16