Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social SciencesLerarenopleidingOnderwijsaanbod

Zij-instroom/ 2e- naar 1e-graads

Heb je al een tweedegraads bevoegdheid en wil je je eerstegraads bevoegdheid halen? Of wil je van je huidige baan overstappen naar het onderwijs? Dan denkt de Lerarenopleiding met je mee hoe we dat mogelijk kunnen maken.

Tweedegraads naar eerstegraads

Zij-instroom

Van tweedegraads naar eerstegraads

Heb je een lerarenopleiding op het hbo afgerond en zo je tweedegraads bevoegdheid gehaald? Dan krijg je een vrijstelling van 30 ECTS voor de Educatieve Master. Voordat je aan de Educatieve Master kan beginnen moet je echter wel een schakelprogramma gevolgd hebben. De faculteit van je schoolvak biedt een dergelijk schakelprogramma aan.

Qua tijdsinvestering moet je op het volgende rekenen:

  1. Pre-master hbo → wo:    max. 60 ECTS, 1 jaar voltijd
  2. Educatieve Master (incl. vrijstelling):   90 ECTS, 1,5 jaar voltijd (60 ECTS vakinhoudelijk, 30 ECTS Lerarenopleiding).

NB: in de praktijk kan bovenstaande duur van de studie afwijken, afhankelijk van je vooropleiding, de planning van vakken en je eigen beschikbaarheid.

Heb je de Educatieve Minor afgerond en heb je een beperkte tweedegraads bevoegdheid? Dan krijg je 10 EC vrijstelling voor de tweejarige master Educatie of eenjarige master LVHO.

Neem voor meer informatie contact op met studieadviseur Chris Diederiks (h.c.diederiks@rug.nl).

Zij-instromers

Wil je vanuit je huidige baan het onderwijs in, maar heb je niet de tijd om een volledige LVHO-master te volgen? Dan kun je een zij-instroomtraject volgen. Je moet dan een school of schoolbestuur vinden dat dit traject met jou wil aangaan. Als je al een universitaire master hebt haal je als zij-instromer in twee jaar je bevoegdheid.

De school (of jijzelf) vraagt een zij-instroomtraject aan bij de Lerarenopleiding. Door een assessment bepaalt de Lerarenopleiding welk programma je moet volgen en hoe snel je voor de klas kan. Scholen kunnen voor het aanvragen van een traject contact opnemen met zij-instroomcoördinator Tim Huijgen (t.d.huijgen@rug.nl).

Laatst gewijzigd:03 april 2019 14:18