Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Lerarenopleiding Onderwijs

Zij-instroom/ 2e- naar 1e-graads

Heb je al een tweedegraads bevoegdheid en wil je je eerstegraads bevoegdheid halen? Of wil je van je huidige baan overstappen naar het onderwijs? Dan denkt de Lerarenopleiding met je mee hoe we dat mogelijk kunnen maken.

Tweedegraads naar eerstegraads

Zij-instroom

Van tweedegraads naar eerstegraads

Heb je een lerarenopleiding op het hbo afgerond en zo je tweedegraads bevoegdheid gehaald? Dan krijg je een vrijstelling van 30 ECTS voor de Educatieve Master. Voordat je aan de Educatieve Master kan beginnen moet je echter wel een schakelprogramma gevolgd hebben. De faculteit van je schoolvak biedt een dergelijk schakelprogramma aan.

Qua tijdsinvestering moet je op het volgende rekenen:

  1. Pre-master hbo → wo:    max. 60 ECTS, 1 jaar voltijd
  2. Educatieve Master (incl. vrijstelling):   90 ECTS, 1,5 jaar voltijd (60 ECTS vakinhoudelijk, 30 ECTS Lerarenopleiding).

NB: in de praktijk kan bovenstaande duur van de studie afwijken, afhankelijk van je vooropleiding, de planning van vakken en je eigen beschikbaarheid.

Heb je de Educatieve Minor afgerond en heb je een beperkte tweedegraads bevoegdheid? Dan krijg je 10 EC vrijstelling voor de tweejarige master Educatie of eenjarige master LVHO.

Let op: ben je tweedegraads docent en wil je een eerstegraads bevoegdheid halen? Dan kom je ook in aanmerking voor een zij-instroomsubsidie. Als zij-instromer mag je in de twee jaren voor de startdatum van het zij-instroomtraject niet ingeschreven staan voor een lerarenopleiding, tenzij er een diploma is behaald.

Neem voor meer informatie contact op met studieadviseur Anna Verkade (a.t.verkade rug.nl).

Zij-instromers

Wil je vanuit je huidige baan het onderwijs in, maar wil je gelijktijdig al als docent voor de klas? Dan kun je een zij-instroomtraject volgen. Je moet dan zelf een school vinden die dit traject met jou wil aangaan. Als je al een universitaire master hebt haal je als zij-instromer in maximaal twee jaar je eerstegraads bevoegdheid.

De school vraagt een zij-instroomtraject aan bij de Lerarenopleiding. Gelijktijdig dien je zelf een verzoek in bij de toelatingscommissie. Door een assessment bepaalt de Lerarenopleiding welk programma je moet volgen en hoe snel je voor de klas kan.

Scholen kunnen voor het aanvragen van een traject contact opnemen met Suus Siekman (s.d.siekman rug.nl). Als je nog vragen hebt over het zij-instroomtraject kun je die stellen aan Dik Maandag (toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl). Meer informatie vind je via de site van de Rijksoverheid en de site Leraar in het VO en in onze procedure hieronder.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2023 09:26