Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Expertisecentrum GMCP Over ons

Team

Maak kennis met onze mensen: Jana Knot-Dickscheit (Hoofd Expertisecentrum GMCP & Initiatiefnemer), Daniëlle Jansen (Projectadviseur & Initiatiefnemer), Loraine Visscher (Onderzoeker) en Arjen van Assen (Onderzoeker), Carolien Lunenborg (Projectcoördinator) en Nynke Blokland (student-assistent)

Dr. J. (Jana) Knot-Dickscheit
Dr. J. (Jana) Knot-Dickscheit

Dr. J. (Jana) Knot-Dickscheit

is Universitair Hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, Basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten en gespecialiseerd op het gebied van (praktijkgericht) onderzoek naar gezinsgerichte interventies en naar de kwaliteit van zorg voor jeugd en gezin met meervoudige en complexe problemen.

Recent is onder de redactie van haar en prof. dr. Erik Knorth een boek verschenen met als titel: Gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Theorie en Praktijk. Dit boek wordt gebruikt aan Hogescholen en Universiteiten voor de opleiding van sociaal werkers, gezinsondersteuners en orthopedagogen.

Jana is betrokken geweest bij de ontwikkeling en herziening van de Richtlijn Multiprobleemgezinnen (MPG)/Richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Zij is lid van de expertgroep MPG van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en maakt deel uit van het door ZonMw gefinancierde onderzoeksconsortium naar werkzame factoren bij zware opvoedproblemen en MPG. Tevens is Jana verbonden aan de Academische Werkplaatsen in Groningen (lid van het coördinatieteam en lid stuurgroep; samenwerkingspartner) en Friesland samenwerkingspartner/adviseur) en is zij adviserend voor verschillende gemeenten en sociale teams m.b.t. deze doelgroep.

Jana is een veelgevraagde keynote-spreker op (internationale) congressen rondom dit thema. Zij is tevens vanuit de universiteit gedetacheerd bij GGZ-instelling Molendrift in Groningen. Hier werkt zij als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCt en is ook verantwoordelijk voor de verbinding tussen onderzoek en praktijk.

L. (Loraine) Visscher, MSc
L. (Loraine) Visscher, MSc

Dr. L (Loraine) Visscher

Is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, Basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten.

Het onderzoek van Loraine richt zich op werkzame elementen van interventies voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP) en op wat nodig is om deze elementen toe te kunnen passen in de praktijk.  

Loraine promoveerde in 2022 op een onderzoek naar de inhoud en werkzame elementen van acht intensief ambulante interventies voor GMCP. Ze houdt zich momenteel bezig met een vervolgproject waarin ze samen met jongeren, ouders en professionals twee workshops ontwikkelt voor professionals, gericht op het samenwerken met het sociaal netwerk van GMCP en het betrekken van kinderen bij de hulp. Daarnaast werkt ze aan een onderzoek naar de rol van sekse en gender in interventies voor GMCP en is ze betrokken bij een project over veerkracht van GMCP. Naast haar onderzoekstaken is Loraine docent Orthopedagogiek. In die rol coördineert ze de masterstage Orthopedagogiek, begeleidt ze masterstages en theses en verzorgt ze colleges.

A. G. (Arjen) van Assen, MSc.
A. G. (Arjen) van Assen, MSc.

Dr. A. G. (Arjen) van Assen

is Universitair Docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, Basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten.

Zijn onderzoek richt zich op de zorg voor gezinnen met complexe en meervoudige problematiek. In zijn promotieonderzoek - Taking Care Together: a dual key worker approach for families experiencing complex and multiple problems (mei 2022) – onderzocht hij de effectiviteit van het gelijktijdig inzetten van kindgerichte hulpverlening (Kinder- en Jeugdcoaching) en gezinsgerichte hulpverlening (10 voor Toekomst) bij gezinnen met complexe en meervoudige problematiek.

Onderzoek van Arjen richt zich met name op vraagstukken over de effectiviteit, monitoring, evaluatie en besluitvorming omtrent interventies voor gezinnen met complexe en meervoudige problematiek. Naast zijn onderzoekstaken werkt hij als docent bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2015 is hij als medeoprichter en bestuurslid actief geweest bij de EUSARF Academy, een internationaal netwerk voor promovendi en beginnende onderzoekers op het gebied van gezinshulp en residentiële hulpverlening. Tevens is hij als onderzoeker en data-analist betrokken bij de Academische Werkplaats Ernstige en Meervoudige Beperkingen.

Dr. C.B. (Carolien) Lunenborg
Dr. C.B. (Carolien) Lunenborg

Dr. C.B. (Carolien) Lunenborg

is algemeen onderwijscoördinator bij de basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten en Leren en Ontwikkelen. Daarnaast is zij werkzaam als projectcoördinator van het Expertisecentrum.

N.J.M. (Nynke) Blokland
O.D. (Onne) Raspe

O.D. (Onne) Raspe

is derdejaars student Orthopedagogiek en werkzaam als student-assistent bij het Expertisecentrum.

L.T. (Lysbert) Zeinstra
L.T. (Lysbert) Zeinstra

L.T. (Lysbert) Zeinstra, promovendus

is orthopedagoog en onderwijskundige en sinds 1 april 2021 als promovendus verbonden aande Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar promotieonderzoek onderzoekt zij de effectiviteit van de interventie Kind IN Gezond Systeem (KINGS), een innovatieve en trauma-georiënteerde behandeling voor jeugdigen met een complex trauma, ernstige gedragsproblemen en hun getraumatiseerde ouders. Naast haar onderzoekstaken geeft Lysbert onderwijs aan studenten van de bachelor Pedagogische Wetenschappen en master Orthopedagogiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hans Knot
Hans Knot

Hans Knot

is coördinator Alumni van Orthopedagogiek Groningen en ondersteunt het Expertisecentrum bij communicatie en PR.

Laatst gewijzigd:28 maart 2024 20:40
View this page in: English