Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Education BSS study choice Students about their studies

Reinder van Zaane

"Het lijkt me heel erg leuk om me bezig te houden met manieren om de gezondheidszorg nog beter in te richten"

Vóór mijn master heb ik Fysiotherapie gedaan aan de Hanzehogeschool. Dat vond ik leuk, maar ik kwam er gaandeweg achter dat ik geen behandelaar wilde worden. Ik miste de wetenschap en de verdieping.

Reinder, masterstudent Sociologie, specialisatie Gezondheid, Welzijn & zorg
Reinder, masterstudent Sociologie, specialisatie Gezondheid, Welzijn & zorg

Daarom volg ik nu de master Gezondheid, Welzijn & Zorg, de medische specialisatie van de master Sociologie. Dat past bij mijn interesse in de gezondheidszorg, maar is wel anders dan mijn vooropleiding. Bij Fysiotherapie keken we altijd puur medisch en fysiek naar klachten, terwijl we hier met de sociale en sociologische kant bezig zijn.    

Ik vind de master erg leuk. Tijdens het schakeljaar heb ik veel bijgespijkerd, vooral statistiek, er kwam een heleboel aan bod in korte tijd. Eenmaal in de master merk ik juist dat er verdiepende vakken op de voorgrond staan, dat spreekt me erg aan. Een voorbeeld van zo’n vak is Sociale determinanten van gezondheid. Dat gaat erover de invloed van sociale en maatschappelijke factoren op je gezondheid. Het effect daarvan kan net zo sterk zijn als dat van roken. Op zo’n manier had ik nog nooit naar gezondheid gekeken. Naast de colleges die we volgen, gingen we voor dit vak langs bij de gemeente en bij een sociaal wijkteam. We zagen dus echt mensen in de praktijk bezig. Dat maakte indruk.

Ook met de ‘gewone’ colleges heb ik hele goeie ervaringen. Een vak dat me is bijgebleven is Beleidsontwerp. De docent gebruikte geen sheets in zijn colleges, hij vertelde alleen maar. Aan het begin dacht ik: oei, hoe ga ik dit allemaal onthouden? Maar hij wist ieder college weer in twee uur tijd een prachtig verhaal neer te zetten, waarbij je precies snapte hoe dingen werkten. En je onthoudt het, ook nadat je je tentamen al gehaald hebt.

Na mijn studie zou ik heel graag beleidswerk willen doen, bij de gemeente of de GGD bijvoorbeeld. Of iets doen bij sociale wijkteams. Het lijkt me in elk geval heel erg leuk om me bezig te houden met manieren om de gezondheidszorg nog beter in te richten.
Laatst gewijzigd:25 juli 2017 15:07