Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen(Ver)bouwprojecten bij GMW

’Oude Aanbouw’ faculteit GMW is na verbouwing modern, open en Hortustuingericht

29 mei 2018
Voorlopig Ontwerp van Oude Aanbouw

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt meer studiewerkplekken, een moderner restaurant en betere onderwijsfaciliteiten door verbouwing van de ‘Oude Aanbouw’ van het Heymansgebouw aan de Grote Kruisstraat. De Oude Aanbouw wordt deze zomer gesloopt, waarna de nieuwbouw kan starten. De bouwtijd is naar verwachting ongeveer 1 jaar.

Gebouwen van GMW
Gebouwen van GMW

De universiteit heeft lang en intensief gebruik gemaakt van de 'Oude Aanbouw' (bouwjaar 1966), maar deze voldoet niet meer aan de huidige eisen. Grondige vernieuwing van het bouwdeel is nodig voor betere gevelisolatie, ventilatie en klimaatbeheersing, voor een logischer gebruik van de ruimten en voor betere (technische) faciliteiten voor studenten. In afstemming met medewerkers en studenten is daarom hard gewerkt aan een geheel nieuw ontwerp.

"Ik ben heel blij met het ontwerp voor de nieuwe kantine en studie- en onderwijszalen," zegt Rita Landeweerd, portefeuillehouder Middelen van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. "De Oude Aanbouw was al jaren aan vernieuwing toe. Met de nieuwbouw kunnen we eindelijk het binnenklimaat en de indeling van de ruimtes veel beter maken."

De ontwerpopdracht is gegund aan architectenbureau AAS Groningen – in de stad onder andere bekend van het Student Hotel en het Protonencentrum. Zij hebben het Voorlopig Ontwerp inmiddels gereed. De nieuwbouw komt binnen de bestaande contouren van het huidige gebouw.

Gebouw krijgt eigen identiteit

“Het is gelukt om een gebouw, dat eigenlijk totaal overvleugeld wordt, toch een eigen identiteit te geven,” vertelt architect Aron van Delft van AAS Groningen trots. Onder de ovale Heymansvleugel – die bovenop de nieuwbouw blijft staan – komen drie verdiepingen met opvallende raampartijen: erkers die om en om uitsteken in de tuin. Dit ontwerp sluit naadloos aan op de bestaande draagconstructie van de bovenliggende vleugel. “De schuine, donkergrijze kolommen vallen straks niet meer op. En doordat het voormalige vluchttrappenhuis aan de tuinkant kan worden verwijderd, krijgt het gebouw echt een eigen en open uitstraling.”

Verbinding met de tuin

Bij warm weer kunnen de erkerdeuren op de begane grond worden geopend naar de historische Hortustuin. Vanuit het hele gebouw heb je straks goed zicht op alle mooie bomen, planten en struiken die de tuin rijk is. “Hierdoor wordt de beleving naar buiten versterkt,” aldus Van Delft. “Daarnaast ontstaan door de erkers aan de binnenzijde aangename concentratieplekken.”

Indeling nieuwbouw

Bij het restaurant op de begane grond komen zo’n 250 plekken om te lunchen of te overleggen met studiegenoten. Op de eerste verdieping zijn nu 2 onderwijsruimten en normale studieplekken ingetekend. En op de tweede verdieping komen juist stilteplekken, een pc-ruimte en onder andere een multifunctionele ruimte. En uiteraard zijn alle studieplekken straks voorzien van laadpunten en is overal toegang tot supersnel draadloos internet.

Sterk verduurzaamd

Door de sterk verbeterde isolatie van de gevel, toepassing van zonwerend, HR++ glas en goede ventilatie, wordt het bouwdeel niet alleen fors duurzamer, maar vooral ook heel behaaglijk. In het ontwerp zijn mogelijkheden gevonden om materialen te hergebruiken, zoals de verdiepingsvloer en de oude fundering. Bijkomend voordeel is dat opnieuw heien dan niet nodig is.

Planning

De komende periode detailleren de architecten van AAS Groningen de tekeningen tot een Definitief Ontwerp dat in juli 2018 wordt verwacht. De sloop van de Oude Aanbouw vindt plaats in de zomer van 2018, zodat onderwijs en onderzoek zo min mogelijk last hebben van de sloopwerkzaamheden. De faculteit heeft tijdelijke voorzieningen getroffen om functies uit de Oude Aanbouw te vervangen. Zo wordt nu een tijdelijke kantine gereed gemaakt in de kelder van het Ambulatorium naast het Nieuwenhuisgebouw en worden elders op het terrein studieplekken aangeboden.

Volg berichtgeving over de bouwwerkzaamheden

De faculteit heeft een webomgeving ingericht om studenten, medewerkers, omwonenden en overige belangstellenden te informeren over de voortgang van het bouwproject. De komende maanden zal informatie over het ontwerp, de sloop, de bouw, omleidingen en overlast hier te vinden zijn.

Laatst gewijzigd:10 juli 2018 16:23

Meer nieuws