Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

(GEANNULEERD) Discussieavond met Nobelprijs-genomineerde Dr. Harsh Mander over religie en politiek in India

3 maart 2022: ‘The Politics of Religious Identity in Contemporary India’
17 februari 2022
Dr. Harsh Mander © Sandeep Yadav

*Dit evenement is geannuleerd. Er wordt een nieuwe datum gezocht. Houdt de website in de gaten voor informatie!

Op donderdag 3 maart a.s. organiseren het Centre for Religion, Conflict and Globalization en het Institute for Indian Studies van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen het evenement ‘The Politics of Religious Identity in Contemporary India’. Tijdens deze discussieavond zal de vooraanstaande Indiase mensenrechtenactivist Dr. Harsh Mander, bijgestaan door India-expert prof. dr. Jan Breman, zijn licht laten schijnen over religie en politiek in het huidige India.

Nobelprijs voor de Vrede 2022

Het evenement is onderdeel van een drieluik, waarvoor de RUG, de Universiteit van Amsterdam en het International Institute of Social Studies in Den Haag (onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) samenwerken. Tussen 28 februari en 3 maart organiseren de drie universiteiten een lezing, seminar en discussieavond. Hier zal de Indiase mensenrechtenactivist Dr. Harsh Mander vertellen over zijn werk en over de complexe, verdeeldheid zaaiende verwevenheid van politiek en religieuze identiteit in het hedendaagse India. Mander is onlangs – begin februari – genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2022 en is momenteel Richard von Weizsäcker Fellow van de Robert Bosch Academie in Berlijn.

Geweld en identiteit

Dr. Harsh Mander werkte jarenlang voor de Indiase overheid. Na de geweldsuitbarstingen in Gujarat van 2002 begon Dr. Mander zich meer in te zetten als sociaal activist. Hij komt op voor de rechten van religieuze minderheden in het land en verzet zich tegen alle vormen van extremisme en geweld. In 2017 startte hij de campagne Karwan-e-Mohabbat (‘De Liefdeskaravaan’) om toenemende intolerantie in India te bestrijden door solidariteit te tonen met de slachtoffers van identiteitsgerelateerd geweld.

Boekpresentatie

Bij de evenementenreeks wordt Dr. Harsh Mander bijgestaan door emeritus-hoogleraar en Indiakenner prof. dr. Jan Breman. Op de avond in Groningen zal Jan Breman tevens zijn nieuwe, samen met Ghanshyam Shah geschreven bundel Gujarat, Cradle and Harbinger of Identity Politics: India's Injurious Frame of Communalism presenteren. Gujarat is een van de in industrieel en economisch opzicht belangrijkste deelstaten van India. In de bundel belichten de auteurs de implicaties van de communalistische politiek in deze regio.

Paneldiscussie

Aansluitend volgt een paneldiscussie met prof. dr. Breman en Dr. Mander, vergezeld door dr. Erin Wilson en dr. Elena Mucciarelli van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen. Dit panel wordt gemodereerd door Coen Kompier, een RUG-alumnus die 16 jaar als senior expert bij de International Labour Organization in India heeft gewerkt. De voertaal van het evenement is Engels.

Boek Gujarat, Cradle and Harbinger of Identity Politics - Dr. J Breman en G. Shah
Boek Gujarat, Cradle and Harbinger of Identity Politics - Dr. J Breman en G. Shah
Laatst gewijzigd:14 juni 2023 13:46
View this page in: English

Meer nieuws