Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

Steve Mason over het belang van het verleden

Oratie Professor Steve Mason in het kader van leerstoel Oude Mediterrane Religies en Culturen
15 mei 2017

Op dinsdag 23 mei aanstaande zal prof. dr. Steve Mason zijn inaugurele rede geven in het kader van de benoeming tot hoogleraar Ancient Mediterranean Religions and Cultures aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. Steve Mason
Prof. Steve Mason

Twee contexten

De oratie heeft als onderwerp: ‘Why does the Ancient Past Matter in the Public University? The Case of Jews and Christians.’ Mason vertelt: “Ik zal mijn onderzoek aan de RUG in twee contexten situeren: de publieke universiteit als unieke plek voor kritisch onderzoek en de trieste geschiedenis van de Joods-christelijke relaties.” Hij legt uit dat deze contexten zijn onderzoek naar de geschriften van de Joodse historicus Flavius Josephus, zijn bestudering van de antieke en moderne historiografie en zijn onderzoek naar specifieke gebeurtenissen in Romeins Judea, in het bijzonder de Joods-Romeinse oorlog van 66 tot 74, mogelijk maken. Hij voegt toe: “Ik kijk ernaar uit om op 23 mei alle punten te verbinden!”

Het belang van het verleden

Het bouwen van bruggen rond de studie van oude Mediterrane religies en culturen loopt als een rode draad door de carrière van Steve Mason; bruggen tussen verschillende disciplines en tussen oude en moderne tijden. Hij is ervan overtuigd dat een kritisch begrip van ons gedeelde verleden, recent en ver, licht werpt op onze moderne identiteiten, en op de bronnen en mogelijke oplossingen van conflicten.

Curriculum vitae

Mason studeerde eerst Judaism and Early Christianity aan McMaster University (Hamilton, Canada). Na zijn Ph.D. (University of St. Michael's College, 1986, via de universiteiten van Jeruzalem en Tübingen) was hij als Head of Classics and Ancient Mediterranean Studies verbonden aan de Pennsylvania State University, maar vooral lange tijd aan York University in Toronto. Het meest recentelijk bekleedde hij daar de prestigieuze Canada Research Chair in Greco-Roman Cultural Interaction. Van 2011 tot 2015 bekleedde hij de Kirby Laing Chair of New Testament Exegesis aan de University of Aberdeen. Steve Mason was van januari tot en met mei 2014 de eerste Dirk Smilde Fellow aan het Qumran Instituut van de Faculteit GGW van de RUG. Vanaf 1 augustus 2015 vervult hij aan deze faculteit de functie van hoogleraar Ancient Mediterranean Religions and Cultures

Oratie

Op dinsdag 23 mei zal hij dit ambt officieel aanvaarden middels zijn inaugurele rede, getiteld ‘Why does the Ancient Past Matter in the Public University? The Case of Jews and Christians.’ Meld u aan voor het bijwonen van Steve Masons oratie via het aanmeldingsformulier onder aan dit bericht.

  • Wanneer:     di 23-05-2017
  • Aanvang:      16:15
  • Waar:           Aula Academiegebouw
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:19
View this page in: English

Meer nieuws