Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Rijksuniversiteit Groningen benoemt Steve Mason voor nieuwe leerstoel Oude Mediterrane Religies en Culturen

Mason: “De switch naar Groningen brengt me terug bij de hoofdlijn van mijn carrièrepad”
07 april 2015

Professor Steve Mason wordt per 1 augustus 2015 aangesteld als hoogleraar Ancient Mediterranean Religions and Cultures aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Mason is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van de geschiedenis en literatuur van het Oostelijk Middellandse Zeegebied onder Romeins bewind, in het bijzonder Romeins Judea. Tevens is hij een internationale autoriteit op het gebied van de Joodse historicus Flavius Josephus en christelijk-Joods-Romeinse relaties.

Professor Steve Mason

Vorming van moderne identiteiten

De nieuwe leerstoel is gecreëerd om onderwijs en onderzoek te gaan uitvoeren en faciliteren op het gebied van oude Mediterrane religies en culturen, die van invloed blijven op de vorming van moderne Europese en Midden-Oosterse identiteiten.

Initiatiefnemers van de leerstoel zijn de decaan van de faculteit GGW, prof. dr. Kocku von Stuckrad, en prof. dr. Mladen Popović, voorzitter van de vakgroep Jodendom, Christendom en Islam in hun formatieve fase en directeur van het Qumran Instituut waarvan Steve Mason deel gaat uitmaken. Er zijn plannen voor een internationale master die Steve Mason samen met Mladen Popović zal gaan opzetten.

Grote aanwinst voor de faculteit

Mladen Popović: “Steve is een grote aanwinst voor de faculteit. Hij is een internationale autoriteit en senior scholar op het gebied van de Joodse en vroeg-christelijke religie en cultuur in Judea en het Romeinse Rijk. En met de toonaangevende commentaarserie op Flavius Josephus heeft hij prominent bijgedragen aan het ontsluiten van deze Joodse schrijver voor de bredere bestudering van de oudheid. Mason slaat bruggen tussen verschillende vakgebieden die zich bezighouden met de oudheid en is daarnaast in staat connecties te maken naar moderne issues op het terrein van, bijvoorbeeld, politiek en internationale relaties.”

Carrière van bruggen bouwen

Het bouwen van bruggen rond de studie van oude Mediterrane religies en culturen loopt als een rode draad door de carrière van Steve Mason; bruggen tussen verschillende disciplines en tussen oude en moderne tijden. Hij studeerde Judaism and Early Christianity aan McMaster University (Hamilton, Canada). Na zijn Ph.D. (University of St. Michael's College, 1986, via de universiteiten van Jeruzalem en Tübingen) was hij als Head of Classics and Ancient Mediterranean Studies verbonden aan de Pennsylvania State University, maar vooral lange tijd aan York University in Toronto. Het meest recentelijk bekleedde hij daar de prestigieuze Canada Research Chair in Greco-Roman Cultural Interaction. Sinds juli 2011 bekleedt hij de Kirby Laing Chair of New Testament Exegesis aan de University of Aberdeen. Steve Mason was van januari tot en met mei 2014 de eerste Dirk Smilde Fellow aan het Qumran Instituut van de RUG.

Terug op zijn carrièrepad

Zijn aanstelling in Groningen beschouwt hij als een terugkeer naar zijn carrièrepad dat draait om de integratie van de studie van oude Mediterrane religies en culturen. Mason: “Mijn recente leerstoel Nieuwe Testament betekende in feite een uitstapje van de hoofdlijn van mijn carrièrepad en een aanpassing aan vaste scheidslijnen tussen disciplines. Mijn aankomende move naar Groningen brengt me terug bij de interdisciplinaire studie van oude geschiedenis, teksten en culturen. Ik ben ervan overtuigd dat een kritisch begrip van ons gedeelde verleden, recent en ver, licht werpt op onze moderne identiteiten, en op de bronnen en mogelijke oplossingen van conflicten. Die visie deel ik met mijn Groningse collega’s.”

Levendige onderzoekscultuur

In de vijf maanden dat Mason in 2014 als Dirk Smilde Fellow aan de RUG verbonden was, werd hij getroffen door de onderzoekscultuur: ‘Ik zag dat de academische waarden die ik zelf nastreef hier zo evident aanwezig waren, dat ik daar erg van onder de indruk was. Ik kijk ernaar uit met mijn ambitieuze en energieke collega’s in Groningen samen te gaan werken. Academisch gezien is de RUG natuurlijk aantrekkelijk omdat zij internationaal gerenommeerd is. Maar volgens mij gaat het in de hoofden van zowel academici als studenten niet zo zeer om list rankings maar vooral om een levendige, open, ondersteunende en productieve onderzoekscultuur. Nou, die is er in Groningen!”

Laatst gewijzigd:10 april 2015 13:44
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder nieuwe bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie

  Per 1 januari 2019 is Jeroen de Ridder benoemd als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie. De leerstoel is een samenwerking tussen de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en Stichting voor Christelijke Filosofie.

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...