Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gratama-subsidie voor microbiële-kwelderwereld

30 juni 2014

In haar subsidieronde voor 2014 heeft de Gratama Stichting een subsidie van € 16.900 toegekend aan Dr. Joana Falcao Salles voor haar onderzoek getiteld ‘Microbiele processen in de kwelders van Schiermonnikoog: de basis voor duurzame natuurontwikkeling’. Dr. Falcao Salles werkt aan het Center for Ecological and Evolutionary Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. De Gratama Stichting kende dit jaar subsidie toe aan zes onderzoekers.

Microbiële processen in de kwelders van Schiermonnikoog: de basis voor duurzame natuurontwikkeling
Kwelders zijn kustlandschappen met een belangrijke bufferfunctie tussen landschappelijke en marine ecosystemen. Op Schiermonnikoog zien we in de kwelders een complexe samenspel tussen wat de bodem aan voedingsstoffen biedt en de planten die zich in dit kwetsbare ecosysteem vestigen. De planten leveren op hun beurt weer voedsel voor trekvogels die op deze kwelders fourageren. Deze microbiële gemeenschappen die de voedingsstoffen in de bodem genereren en recyclen, staan aan de basis van de voedselketen, als nutriëntenbron voor de groei van planten en dieren, waaronder bijvoorbeeld de trekvogel. Het doel van dit onderzoek is het ontleden van de voornaamste processen binnen microbiële gemeenschappen, die een rol spelen in de ontwikkeling van een kwelder.

Meer informatie:

Dr. Joana Falcao Salles

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 01:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei