Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuw centrum voor biomarkers krijgt 4,3 miljoen

biomarkers zoeken voor alzheimer, COPD en type 2-diabetes
28 januari 2014

De Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) heeft in samenwerking met zeven bedrijven 4,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de oprichting van het Biomarker Development Center. Het centrum richt zich vooral op biomarkers voor drie aandoeningen: alzheimer, COPD en type 2-diabetes. Prof. Rainer Bischoff van Analytische Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat het project leiden, samen met collega’s van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Vroegtijdige behandeling

Biomarkers zijn signaalstoffen die voorkomen in het lichaam bijvoorbeeld in het bloed of de urine. Aan de hand van biomarkers kan een ziekte nauwkeurig worden vastgesteld. Biomarkers helpen artsen daarom een ziekte vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Biomarkers voor alzheimer, COPD en type 2-diabetes

Door onderzoek zijn er op dit moment veel kandidaatbiomarkers ontdekt. Veel daarvan moeten echter nog goed klinisch worden onderzocht. Het Biomarker Development Center heeft als doel om potentiële biomarkers verder te onderzoeken en geschikt te maken voor grootschalige toepassing. Hiervoor zullen specifieke, ultragevoelige analytische methodes worden ontwikkeld die zich specifiek richten op drie grote ziektes: COPD (chronisch obstructieve longziekte), Alzheimer en Type II Diabetes.

Het Biomarker Development Center wordt een zogeheten open innovatienetwerk waarin optimaal gebruik zal worden gemaakt van de expertise en bevindingen van de verschillende analytische laboratoria en klinische centra.

Samenwerking onderzoekers en bedrijven

Het onderzoeksprogramma van het Biomarker Development Center maakt onderdeel uit van het financieringsinstrument “STW - Perspectief voor de Topsectoren”. Zowel Technologiestichting STW als het bedrijfsleven investeren hierin. Technologiestichting STW financiert excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek dat uitzicht biedt op toepassing. Het onderzoeksresultaat moet bijdragen aan het oplossen van knelpunten in de innovatie en in de samenleving.

Meer informatie:
http://www.stw.nl/nl/content/bedrijfsleven-en-stw-investeren-24-miljoen-multidisciplinaire-technologie

Laatst gewijzigd:07 augustus 2020 11:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei