Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

For Women in Science Fellowship voor Marjon de Vos

22 april 2022

Dr. Marjon de Vos van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) heeft een fellowship van het L’Oréal-Unesco For Women in Science program toegekend gekregen. Het For Women in Science program is een samenwerking tussen Unesco en L’Oréal en wordt ondersteund door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Elk jaar reiken zij de For Women in Science fellowship en de Rising Talent Prize uit aan exceptionele vrouwelijke wetenschappers. De fellowship bestaat uit een subsidie van EUR 25.000 en een verblijf bij de NIAS-KNAW (Netherlands Insitute for Advanced Study) in Amsterdam. Met de fellowship gaat De Vos werken aan haar project ‘Urineweginfecties – door het eco-evolutionaire vergrootglas’.

dr. Marjon de Vos
dr. Marjon de Vos

Jaarlijks lijden enkele honderden miljoenen mensen aan een urineweginfectie. Het is bij urineweginfecties lang onopgemerkt gebleven dat meerdere microbiële soorten een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van ziekten. Toch is het zo dat de onmiddellijke, ecologische interacties tussen microben de ernst van infecties kunnen veranderen en de werking van antibiotica behandelingen kunnen compliceren. Bovendien kunnen microbiële interacties op de lange termijn het evolutionaire potentieel van pathogenen bepalen. Marjon de Vos wil de ecologie en evolutie van urineweginfecties bestuderen vanuit een Evolutionary Medicine-perspectief, waarbij zij de fundamenteel-klinische kloof wil overbruggen.

Laatst gewijzigd:28 april 2022 10:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei