Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

RUG en De Groot-Lammerink ondertekenen contract voor installatiewerk Feringa Building

12 februari 2020

Op 12 februari 2020 hebben Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, en Erik Lammerink en Harry Drenth namens De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V., het contract ondertekend voor de installatietechnische werkzaamheden voor de nieuwbouw Feringa Building. De Groot-Lammerink neemt plaats in het aannemersteam naast bouwkundig aannemer Ballast Nedam, die afgelopen zomer gestart is met de bouw.

Contractondertekening installatietechnische werkzaamheden Feringa Building
Contractondertekening installatietechnische werkzaamheden Feringa Building

“We zijn heel blij dat we met De Groot-Lammerink nu ook een uitstekende installateur aan boord hebben voor de Feringa Building,” vertelt collegevoorzitter De Vries.

De Groot-Lammerink is een samenwerking tussen De Groot Installatiegroep (Emmen) en Lammerink Installatiegroep (Ootmarsum). Samen, met vestigingen in Groningen, Joure en Leek, gaan ze aan de slag met de installatietechnische werkzaamheden, ten behoeve van onder meer klimaat, water en elektra.

Lammerink en Drenth zijn trots op het binnenhalen van deze opdracht: “Geweldig dat we nu mee kunnen werken om dit prachtige bouwproject te realiseren. Het project sluit aan bij onze strategische ambities en groeidoelstellingen. We zullen direct aanhaken in het tempo van de bouwkundig aannemer, om efficiënt samen op te kunnen trekken.”

Fundering gereed

Ballast Nedam is afgelopen zomer begonnen met de funderingswerkzaamheden (bekijk hoe dit proces met weinig overlast verloopt). De ruim 2.000 palen van fase 1 zitten inmiddels allemaal in de grond. Verder verrijzen op de bouwplaats grote bouwkranen, waarmee straks de eerste staalconstructies kunnen worden opgebouwd.

Over de Feringa Building

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijke brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. Het gebouw wordt maar liefst 260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen hoog.

Naamgever en scheikundige prof. dr. Ben Feringa verricht zijn Nobelprijswinnend onderzoek in het huidige Nijenborgh 4, dat in fases plaats gaat maken voor de Feringa Building. Bouwfase 1 wordt in de zomer van 2021 opgeleverd. Fase 2 start begin 2022 en zal medio 2023 klaar zijn. Met de Feringa Building, 'home to Nobel Prize winners', onderschrijft de RUG haar ambities om ook in de toekomst een bijdrage te leveren aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie.

Feiten en cijfers Feringa Building

  • 64.000 m2 BVO
  • 260 meter lang, 63 meter breed, vijf verdiepingen
  • collegezaal met 420 plekken
  • restaurant met 250 plekken
  • 3 kilometer aan labtafels
  • 450 zuurkasten
  • 30 laser labs
  • 900 m2 zonnepanelen
  • aardgasvrij
Laatst gewijzigd:11 april 2024 10:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opfacebook instagram