De strijd tegen voedselverspilling: van overmaat naar toereikend
Heb je honger? Er is altijd eten in de buurt... Het doel van de voedselsector is om mensen altijd en overal van eten te voorzien. We hebben zelfs de neiging om te zorgen dat we thuis altijd een ruime voorraad hebben, voor het geval dat. Zo kunnen we altijd iets eten wanneer we dat willen.
Die leefwijze brengt echter aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee, vanwege het inefficiënte gebruik van grondstoffen. De enorme hoeveelheid voedsel die verspild wordt laat zien dat er iets moet veranderen aan onze voedselvoorziening. Dat is precies het doel van het nieuwe project ‘Food Waste: from Excess to Enough’, een onderzoek waarbij hoogleraar Jenny van Doorn nauw betrokken is.
‘Food Waste: from Excess to Enough’
Naar schatting verspillen we wereldwijd een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde voedsel. Eenderde. En niet alleen het voedsel zelf wordt verspild, maar ook de grondstoffen die gebruikt zijn om het te laten groeien, koelen, transporteren en opslaan. Dat gaat allemaal verloren op het moment dat we eten weggegooien in plaats van opeten.
Een nieuw voedselsysteem
De onderzoekers binnen ‘Food Waste: from Excess to Enough’ willen, met behulp van de subsidie door NWO, een routekaart ontwikkelen voor een nieuw voedselsysteem met zo min mogelijk verspilling. Zij zullen drie verschillende aspecten onderzoeken:
- de dynamiek van het voedselsysteem
- de vraagkant (consumenten)
- de aanbodkant (detailhandel)
De focus ligt vooral op consumenten en de detailhandel, omdat enerzijds het meeste voedsel bij de mensen thuis wordt verspild en anderzijds de detailhandelsector een belangrijke rol speelt in het voedselsysteem.
Brede samenwerking
Het project wordt medegefinancierd door NWO. De projectpartners zijn Wageningen University, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, Voedingscentrum, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, HelloFresh, ACV, Levarht, Iglo, Hak, EFMI en Capgemini.
Meer informatie
Contact: Jenny van Doorn
Laatst gewijzigd: | 30 januari 2023 11:45 |
Meer nieuws
-
25 april 2024
Lineke Sneller appointed as Professor of Practice of Digitalization & AI in Accounting and Auditing
The Faculty of Economics and Business (FEB) is pleased to announce that as of 1 May, professor Lineke Sneller will be appointed as Professor Practice of Digitalization & AI in Accounting and Auditing. The chair is situated within the department of...
-
25 april 2024
Jenny van Doorn and co-authors receive 2024 Weitz-Winer-O’Dell Award
Jenny van Doorn and co-authors Martin Mende, Maura L. Scott (both Florida State University), Dhruv Grewal (Babson College) and Ilana Shanks (Stony Brook University) have won the 2024 Weitz-Winer-O’Dell Award. They received the award for their paper...
-
19 april 2024
Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde
Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...