Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Staatsbedrijven besparen minder op arbeidskosten door sociaal-politieke druk

10 mei 2019

Voor staatsbedrijven is het moeilijker om overcapaciteit te reduceren door personeel te ontslaan dan om capaciteit uit te breiden bij een toename van de bedrijfsactiviteiten. Staatsondernemingen zijn gevoelig voor sociale druk van politici, die er bijvoorbeeld op kunnen aansturen geen mensen te ontslaan. Als gevolg daarvan besparen staatsbedrijven minder arbeidskosten als hun omzet daalt, concludeert promovendus Ronny Prabowo. Hij stelt vast dat het effect van sociaal-politieke druk toeneemt in verkiezingsjaren en wanneer linkse regeringen aan de macht zijn.

Uit recente onderzoeken binnen het vakgebied accounting blijkt dat het laten toenemen van bedrijfsmiddelen bij een stijgende vraag naar producten gemakkelijk is, maar dat ondernemingen het om verschillende redenen moeilijk vinden om onbenutte middelen te elimineren. Prabowo stelt nu vast dat dat deels valt te verklaren door de eigendomsvorm van een onderneming.

Ook familiebedrijven krimpen lastig

Prabowo analyseerde de ‘cost stickiness’ van bedrijven die (gedeeltelijk) eigendom zijn van de staat en van familiebedrijven. Hij toont in zijn proefschrift aan dat deze ‘cost stickiness’ sterker is bij beursgenoteerde ondernemingen waarvan de staat of een familie een aanzienlijk deel van de aandelen bezit. Bij familiebedrijven zijn het sociaal-emotionele redenen die ondernemingen ervan weerhouden hun kosten te reduceren bij afnemende vraag.

Meer informatie

Zie ook het volledige proefschrift: Cost behavior, ownership types, and managerial ability

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws