Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Regionale ongelijkheid in tijden van globalisering | Oratie Bart Los | 28 maart

23 maart 2017
Bart Los
Bart Los

De afgelopen jaren is er na verkiezingen steeds veel aandacht geweest voor regionale verschillen in stemgedrag, vooral als het gaat om het aandeel ‘proteststemmers’. Dat leidde tot de introductie van het begrip ‘the geography of discontent’; de geografische verdeling van ontevredenheid in een land. Op dinsdag 28 maart houdt prof.dr. Bart Los zijn oratie over regionale ongelijkheid in tijden van globalisering.

Inkomensongelijkheid tussen regio’s speelt van oudsher een belangrijke rol in de mate waarin ontevredenheid tot uiting komt bij verkiezingen of referenda. Vaak is deze ongelijkheid direct gerelateerd aan verschillen in economische specialisatiepatronen van regio’s. Economische schokken (zoals de snel om zich heen grijpende automatisering en de globalisering van productieprocessen) veranderen sommige regio’s in ‘winnaars’, terwijl andere gebieden vooral negatieve effecten ondervinden. Zo blijkt uit recent onderzoek dat de opkomst van China als ‘fabriek van de wereld’ in veel regio’s in de VS bijna alleen tot positieve effecten heeft geleid (vooral in de vorm van lagere prijzen van goederen), terwijl tegelijkertijd de werkgelegenheid en de hoogte van de lonen in andere regio’s (met veel industriële activiteiten) flink werden geraakt.

Wereld input-output tabellen

In de overgrote meerderheid van onderzoeken naar bovenstaande fenomenen worden regio’s gezien als entiteiten die onafhankelijk van elkaar zijn. In werkelijkheid zijn ze juist erg afhankelijk van elkaar, stelt prof.dr. Bart Los in zijn oratie, waardoor ontwikkelingen in de ene regio consequenties hebben voor andere regio’s. Zulke afhankelijkheden en globalisering van productieprocessen kunnen in een consistent raamwerk worden bestudeerd met behulp zogenaamde ‘wereld input-output tabellen’, zoals die onlangs mede door RUG-onderzoekers zijn ontwikkeld. Deze tabellen maken het mogelijk de bijdrage van regio’s aan de mondiale waardeketens (internationaal gefragmenteerde productieprocessen, georganiseerd door grote multinationale bedrijven) te berekenen, zoals ze vanaf ongeveer het jaar 2000 zijn ontstaan.

Innovatie kan inkomensongelijkheid verminderen

Natuurlijk is de rol die een regio in mondiale waardeketens speelt niet noodzakelijkerwijs constant over de tijd. Innovatie kan leiden tot bijdragen die meer toegevoegde waarde genereren, waardoor regionale inkomensongelijkheid kan worden verminderd. Los sluit zijn rede af met een korte beschouwing over de wijze waarop overheidsbeleid dit type innovatie kan bevorderen.

Meer informatie

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 29 april 2024

    Koninklijke onderscheiding voor Gerard van den Berg

    Professor Gerard van den Berg is benoemd tot Officier in de Orde van Orange-Nassau. Hij ontving de onderscheiding van burgemeester Koen Schuiling in het Stadhuis van de gemeente Groningen.

  • 29 april 2024

    Guido Berends and Hylke Dijkstra win FEB Research Awards 2023

    The awards for best PhD thesis and best graduate of the research master were presented at the annual PhD conference held on April 18. Guido Berends won the Best PhD Thesis Award 2023 and Hylke Dijkstra won the Research Master Graduate Award 2023.