Skip to ContentSkip to Navigation
Webklassen

Midden-Oostenstudies

Bestemd voor

Scholieren die geïnteresseerd zijn in de studie Midden-Oostenstudies

De webklas: Syrië en de Islamitische Staat

Begin 2011 brak een opstand uit tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Deze opstand mondde al snel uit in een verwoestende burgeroorlog, met honderdduizenden doden tot gevolg. De Islamitische Staat wist een groot deel van het land te veroveren, de Verenigde Staten en Rusland besloten in te grijpen en Europa kreeg te maken met veel vluchtelingen uit het gebied, én met terreuraanslagen. Hoe is het conflict in Syrië eigenlijk ontstaan? Wat is de achtergrond van de Islamitische Staat en hoe kunnen we het succes van deze groepering begrijpen? In deze webklas proberen we dit conflict en in het bijzonder de rol van de Islamitische Staat beter te begrijpen. Dit doen we aan de hand van een aantal thema’s die bij Midden-Oostenstudies belangrijk zijn, zoals geschiedenis, politiek, cultuur en religie.

Opzet

De cursus is verdeeld over vier weken. Iedere week bestuderen we een ander onderwerp dat te maken heeft met Syrië en de Islamitische Staat. Dit doen we aan de hand van teksten, video’s en opdrachten. In de laatste week volgt een eindopdracht.

Syrië
Syrië

Studielast en honorering

Als je 10 studielasturen wilt verdienen, lever je elke week je uitwerking van de opdracht in. Houd er rekening mee dat je per week van de cursus ongeveer 2,5 uur aan voorbereiding en online colleges zult besteden. Als je dit doet en je opdrachten worden met een voldoende beoordeeld dan, krijg je een certificaat aan het eind van de cursus. Als je dat op jouw school wilt gebruiken voor studiepunten, zal je dit zelf met je school moeten afspreken. Je kan bijvoorbeeld een docent vragen om ook lid te worden van de webklas zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt.

Midden-Oostenstudies studeren

Deze cursus geeft een goed beeld van wat je bij de opleiding Midden-Oostenstudies kunt verwachten. Je krijgt een idee van verschillende thema’s die bij Midden-Oostenstudies belangrijk zijn. Je leest teksten uit handboeken, volgt een (online) hoorcollege en schrijft zelf een kort artikel. Natuurlijk zijn de oorlog in Syrië en extremisme maar een beperkt onderdeel van Midden- Oostenstudies. Bij deze opleiding krijg je bijvoorbeeld ook college over jodendom en islam, Israël, de ‘Arabische Lente’ en films en literatuur uit het Midden-Oosten. Daarnaast leer je bij Midden- Oostenstudies een taal: Arabisch of Hebreeuws. Hiervoor kan je tijdens de bachelor een half jaar in het buitenland studeren, in Marokko, Egypte of Israël.

Inschrijven

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de ronde van 5 maart tot 2 april. De volgende ronde begint in november 2018. De inschrijving voor die ronde opent in oktober.

Heb je vragen over deze webklas? Stuur dan een e-mail naar webklassen@rug.nl. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden van de precieze data voor de volgende webklasronde, of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Laatst gewijzigd:26 juni 2017 09:24
printOok beschikbaar in het: English