Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukEconomie

Belasting

'Leuker kunnen we het niet maken'

Je hoort vaak dat mensen een hekel hebben aan belasting betalen. Toch is belasting noodzakelijk om inkomsten te genereren waarmee collectieve voorzieningen betaald kunnen worden zoals wegen, dijken, scholen, universiteiten, gevangenissen, politiesalarissen en ga zo maar door. Mensen zijn wat dit betreft tegenstrijdig: ze willen goede voorzieningen, maar tegelijkertijd zo min mogelijk belasting betalen.

Belastingen
Belastingen

De verschillende belastingsoorten

Belasting heb je in verschillende soorten en maten. Er wordt belasting geheven op inkomen, consumptie, winst en overdracht van vermogen. De manier waarop de belasting wordt berekend, verschilt per belastingsoort. De bekendste vorm van belasting is de inkomstenbelasting, Nederland kent een progressieve inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je een hoger percentage belasting betaalt als je meer verdient, dit heeft een nivellerende werking; het vermogen van de armen en de rijken komt op deze manier dichter bij elkaar. Daarnaast kent de belasting aftrekposten. Een bekende aftrekpost is de hypotheekrenteaftrek; je kunt hier je hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen, hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Dit werkt juist denivellerend, omdat rijke mensen hier het meest van profiteren.

Al met al biedt het belastingstelsel voldoende uitdaging om er een profielwerkstuk over te schrijven!

Suggesties voor het profielwerkstuk

Wanneer je dit onderwerp kiest, kun je het belastingstelsel van Nederland met dat van een ander land gaan vergelijken. Let daarbij wel op de verkrijgbaarheid van de informatie. Een handige manier om een vergelijking te maken tussen twee landen is met een casus!

Casus: Familie Gamma

Je kunt beide belastingstelsels vergelijken aan de hand van een casus. Neem bijvoorbeeld het gezin Gamma: moeder, vader en drie kinderen; Els van 8 jaar oud, Bert van 14 en Inge van 22. Alle kinderen wonen nog thuis. De vader werkt fulltime (bruto jaarsalaris van €37.600,-) en daarnaast heeft de moeder ook nog een parttime baan (bruto jaarsalaris van €19.300,-). Samen hebben ze dit jaar een huis gekocht met een hypotheek van €220.000 die zij over een periode van 20 jaar aflossen met 6% rente.

Vergelijk de beide belastingstelsels met elkaar door te onderzoeken in welk land de familie Gamma het beste af zou zijn. Het is daarbij ook boeiend om te onderzoeken wat er zou gebeuren als je hun inkomen met 50% zou verhogen of verlagen. Zo kun je ontdekken hoe beide landen met inkomensverdeling omgaan en waar de rijke en de arme versie van familie Gamma het beste kunnen wonen. Let hierbij ook op aftrekposten als hypotheekrenteaftrek en toeslagen als kindertoeslag.

Vind je dit een leuk onderwerp?

Denk dan eens aan een economische studie, misschien is dat iets voor jou! Volg eens een webklas of bezoek een open dag aan de RUG!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur dan een mail naar gammasteunpunt@rug.nl!

Terug naar alle economische onderwerpen voor het profielwerkstuk

Laatst gewijzigd:24 oktober 2018 12:44